Čtvrtek, 28. března 2024

MZe chce omezit používání nebezpečného glyfosátu

MZe chce omezit používání nebezpečného glyfosátu

Ministr zemědělství Marián Jurečka (KDU-ČSL) nově oznámil, že ohledně dalšího používání pesticidů obsahujících zdraví nebezpečný a - dle nejnovějších vědeckých studií - pravděpodobně karcinogenní glyfosát ,,podporuje zkrácení doby registrace a zúžení jeho použití. Ukončit jej nyní by byl velký problém, nemáme bezpečnější náhradu." [1]. Původně přitom ministr prosazoval evropskou registraci na celých příštích patnáct let v původním rozsahu.

Podle vědců a ekologických organizací z Evropy včetně Hnutí DUHA je však lepší a bezpečnější glyfosát úplně zakázat (neobnovit registraci ani na zkrácené období) - ministrovi k tomu minulý týden poslali otevřený dopis a odborné podklady [2].

Pro neprodloužení registrace glyfosátu chtějí hlasovat například Francie, Nizozemí, Švédko nebo Dánsko. Minulý týdne se přidalo i Německo [3].

Klára Kyralová, expertka na potraviny a zemědělství Hnutí DUHA, řekla:

,,Bez glyfosátu se obejít můžeme. Takzvané integrované hospodaření využívá k hubení plevelů i jiná opatření než jsou pesticidy. Ekologické zemědělství glyfosát a další syntetické pesticidy nevyužívá vůbec. Nejnovější vědecké studie navíc ukazují, že použití glyfosátu lze nahradit například vhodným způsobem orby. Pro ošetřování městských parků nebo vysoušení plodin před sklizní je pak zcela nevhodný."


Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:

,,Je dobře, že ministr Jurečka mění svoji pozici a bere v potaz lidské zdraví. Ale není důvod, aby zůstal na půli cesty. Glyfosát je podle nezávislých vědeckých výzkumů možné zakázat zcela a hned. Nebo si ministr myslí, že Francie či Německo by chtěly hlasovat pro zákaz glyfosátu, kdyby uvažovaly, že to poškodí jejich zemědělství?"

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů