Pátek, 29. března 2024

Děti i dospělí míří za netopýry do pražské Stromovky, Milíčovského lesa a Divoké Šárky, na Sedlčansko nebo hrad Točník

Děti i dospělí míří za netopýry do pražské Stromovky, Milíčovského lesa a Divoké Šárky, na Sedlčansko nebo hrad Točník

Výpravy za tajemnými obyvateli pražských parků pod vedením odborníků z České společnosti pro ochranu netopýrů míří do Stromovky, Milíčovského lesa a Divoké Šárky. Čtyři večerní exkurze pro školy i veřejnost se uskuteční na přelomu května a června, začíná se vždy ve 21 hodin. V rámci jarní série vycházek proběhnou také exkurze pro Gymnázium Sedlčany v Hrachově a pro pražské Gymnázium Jana Keplera na hradě Točníku.

"Večerní vycházky jsou zaměřené na pozorování netopýrů pomocí ultrazvukového detektoru, který umožňuje zachycovat a poslouchat jejich pro lidské ucho neslyšitelné echolokační a lovecké signály. Podle nich lze také určovat jednotlivé druhy netopýrů. V průběhu exkurze budou účastníkům přiblíženy i další metody výzkumu netopýrů, zajímavosti z jejich života a informace o jejich úkrytech v budovách, dutinách stromů a jejich ochraně," přibližuje program Petra Schnitzerová, koordinátorka projektu.

"Děti i dospělí budou mít na začátku každé akce jedinečnou možnost seznámit se s netopýry opravdu zblízka, neboť k prohlédnutí i pohlazení zde budou také ochočení handicapovaní netopýři z pražské záchranné stanice ZO ČSOP Nyctalus," doplňuje Dita Weinfurtová, která bude jednou z průvodkyň.
Sérií letošních jarních akcí navazuje Česká společnost pro ochranu netopýrů (ČESON), ve spolupráci s Lesy hl. města Prahy, již na několik úspěšných ročníků. Večerní exkurze za netopýry pro šk! oly i širokou veřejnost jsou organizovány od roku 2013 a další jsou plánovány také na letošní podzim.

Exkurze probíhají v rámci projektu, který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Hlavní město Praha. Počet účastníků jednotlivých vycházek je omezen, a proto je třeba se na exkurze předem přihlásit. Aktuální termíny pražských exkurzí včetně kontaktů pro přihlášení naleznete zde: http://www.lhmp.cz/eko/2016/04/07/pozvanka-na-konci-kvetna-vyrazime-za-prazskymi-netopyry/. Kompletní nabídku vzdělávacích programů a exkurzí s netopýří tematikou najdete na www.ceson.org.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů