Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora do lesů by měla proudit z jednoho zdroje

Podpora do lesů by měla proudit z jednoho zdroje

Vláda minulý týden schválila návrh na poskytování podpor na hospodaření v lesích a na některé myslivecké činnosti, který jí předložil ministr zemědělství Marian Jurečka. Zatímco dnes významnou část dotací rozdělují jednotlivé kraje, podle materiálu by se nově poskytovaly z rozpočtuMinisterstva zemědělství, stejně jako to platilo před rokem 2005. Jednotný poskytovatel může lépe rozvrhnout podpory na celém území České republiky a zajistit rovný přístup ke všem vlastníkům lesů.

,,Ministerstvo zemědělství chce do lesů investovat více peněz, než kolik nyní dávají kraje. Zatímco ty loni poskytly na obnovu a péči o lesní porosty nebo využívání ekologických technologií přibližně136 milionů korun, naším záměrem je od příštího roku ročně přispět částkou až 350 milionů korun," řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Znamená to, že se vrátí stav, který fungoval před rokem 2005. Do té doby totiž příspěvky na obnovu lesů nebo myslivecké hospodaření zajišťovalo Ministerstvo, poté přešla tato povinnost na kraje.Podpora do lesů se však dlouhodobě snižuje. Zatímco v roce 2004 ještě dosahovala 263 milionů korun, poté, co ji začaly vyplácet kraje, postupně klesla až na 136 milionů korun v roce 2015. To je sníženítéměř o polovinu.

,,Tento stav vede ke znevýhodňování některých kategorií vlastníků lesů nebo k rozdílům v podporách v různých krajích. K některým vlastníkům lesů se dotace dostávají se zpožděním.Navrhované řešení umožní zvyšování biologické rozmanitosti lesů a posilování jejich adaptace na změnu klimatu," uvedl ministr Jurečka.

Návrh se týká dvou dotačních titulů: Obnova, zajištění a výchova lesních porostů do 40 let věku a Ekologické a k přírodě šetrné technologie při hospodaření v lese.Příspěvky se mohou také využít na zlepšování životního prostředí zvěře, preventivní veterinární akce, podporu ohrožených druhů zvěře, zalesňování horských oblastí, ochranu lesa proti škůdcům nebo přepravu dříví v lese způsoby, které nepoškozují půdu a lesní porosty.

Další změnou je zavedení finančního příspěvku na ztížené hospodaření ve vojenských lesích, kde se podnikání vlastníka musí podřídit specifickému účelu vojenských lesů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů