Čtvrtek, 28. března 2024

Honduras řeší tři vraždy ekologických aktivistů

 Honduras řeší tři vraždy ekologických aktivistů

Již třetí vraždu ekologického aktivisty během krátké doby řeší policie ve středoamerickém Hondurasu. Po vůdkyni místního indiánského hnutí Bertě Cáceresové a jednom ze členů její organizace potkal stejný osud její spolupracovnici Yaneth Urquíaovou. Její mrtvé tělo našla policie ve čtvrtek, uvedla agentura Reuters.

Žena známá bojem proti stavbám vodních elektráren a dolů na územích obývaných domorodci byla podle policie zavražděna dosudn neznámými pachateli v západní části země. Urquíaová byla pohřešována od středy, kdy odjela z domova na kole.

Členka nejvýznamější místní organizace hájící práva indiánů COPINH proslula zvláště svým bojem proti stavbě přehrady v regionu La Paz, která patřila společnosti vlastněné manželem místopředsedkyně honduraského parlamentu Gladys Lópezové. Právě ona a její muž jsou podle COPINH odpovědni za smrt aktivistky. Politička nařčení odmítla a prohlásila, že sama trvá na co nejrychlejším výkonu spravedlnosti pro pachatele.

Útoky na domorodé ekologické aktivisty začaly letos v březnu, kdy zemřela jejich vůdkyně Cáceresová, kterou zastřelila skupina mužů v jejím domě. Policie od té doby zadržela pět lidí včetně představitele hydroelektrárny, jejíž stavbě aktivistka bránila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů