Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná platit ochrana EU před nepůvodními přírodními druhy

Začíná platit ochrana EU před nepůvodními přírodními druhy

V Česku i ostatních zemích Evropské unie minulý týden začala platit unijní směrnice, podle níž mají členské země přísněji chránit své území před pronikáním nepůvodních a invazivních přírodních druhů. Seznam zakázaných živočichů a rostlin v červenci schválila Evropská komise, druhy ze seznamu by mohly při přemnožení ohrožovat biologickou rozmanitost nebo ekosystémy. Zda se do ČR nedovážejí nepůvodní druhy, začnou dnes na pražském ruzyňském letišti kontrolovat veterináři.

Směrnici předloni schválil Evropský parlament, nařízením chtěl přispět k poklesu hospodářských a ekologických škod, které podle něj agresivní druhy zvířat, rostlin a hmyzu působí na evropském území. Škody v celé EU jsou podle odůvodnění návrhu minimálně 12 miliard eur (asi 325 miliard Kč) za rok. Kritici se obávají, že směrnice může vést k omezování práv na dovoz hojně rozšířených exotických zvířat.

Na seznamu zakázaných živočichů je například želva nádherná, skokan volský, veverka liščí, veverka popelavá, nutrie, jihoamerická šelma nosál červený, mýval severní, některé ryby, ptáci, korýši a bezobratlí živočichové. Pokuty pro dovozce budou mezi 20.000 korun u fyzické osoby a jedním milionem u právnických osob. Zadržená zvířata se budou vracet do země původu, utracení zákon sice umožňuje, ale jde o krajní možnost. Veškeré poplatky a náklady kolem zadržené zásilky má platit člověk, který je za ni zodpovědný.

Podle Agentury ochrany přírody a krajiny ČR na seznamu chybí některé nepůvodní planě rostoucí rostliny a volně žijící živočichové, kteří už v Česku rozšíření jsou a působí újmy přírodě, hospodářství i lidskému zdraví. Česko je plánuje zařadit na svůj vlastní národní seznam zakázaných druhů. Jde například o bolševník velkolepý, rostliny křídlatky, ambrózii peřenolistou produkující nebezpečné alergeny, norka amerického a psíka mývalovitého.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů