Čtvrtek, 28. března 2024

Poptávka po ekologickém splachování se meziročně několikanásobně zvyšuje

Ačkoliv je větší zájem o ekologické splachování v zahraničí, i v tuzemsku se poptávka dle prodejních statistik  meziročně zvyšuje..

Poptávka po ekologickém splachování se meziročně několikanásobně zvyšuje

Spotřeba vody je totiž jedním ze základních parametrů pro udělení environmentální certifikace při stavbě ekologicky a ekonomicky úsporných domů.

V některých zemích jsou environmentální certifikace u veřejných budov dnes již povinností. Naproti tomu v tuzemsku je dodržování těchto norem prozatím dobrovolné. Odbyt proto unikátní české úsporné systémy na splachování nacházejí zejména na zahraničních trzích. ,,Podíl objednávek ekologických WC systémů ze zahraničí představuje přibližně 80 procent z celkového objemu prodaných ekologických produktů. Největší poptávku po systému Ecology evidujeme v západní Evropě," uvedla Radka Prokopová, výkonná ředitelka společnosti Alcaplast, která jako jedna z mála firem vyrábí komplexní ekologické WC systémy.

Dle prodejních statistik společnosti Alcaplast se poptávka po ekologických systémech meziročně zvyšuje v řádech stovek procent v tuzemsku i zahraničí. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně nový segment v nabídce, není možné růst přesně vyčíslit. Celosvětově je systém ekologického splachování využíván ve větším měřítku tři roky. Původně vznikl pro účely naplnění ekologických norem, v současnosti jsou ekologické systémy splachování trendem a zájem o ně roste i bez nutnosti normy dodržovat.

Zatímco dříve bylo na jedno spláchnutí využito až 12 litrů vody, v současnosti jsou standardem dvojitá splachování s možností volby mezi 3 a 6 litry. Ekologický systém splachování snižuje spotřebu na 2 až 4 litry vody při jednom spláchnutí. ,,Naše výrobky umožňují, aby byly systémy zpětně kompatibilní. Je tedy možné standardní WC modul upravit na ekologický a naopak," doplnila Radka Prokopová ze společnosti Alcaplast, která za systém Ecology získala v roce 2014 ocenění Gaia Awards v Dubaji.

Výrobce upozorňuje, že pro udržení správné funkce systému je důležitá i keramická mísa, která musí objemem splachování odpovídat předstěnovému WC systému. Pokud nejsou tyto prvky kompatibilní, může dojít k vystřikování vody z mísy při spláchnutí nebo naopak k nedokonalému opláchnutí mísy. Podstatným faktorem je také průtok vody, kdy různé mísy vyžadují různou výši průtoku, a to i ve stejné sérii. Řešením je redukce přívodu vody z předstěnového instalačního systému.

Environmentální certifikace budov hodnotí ekologickou a ekonomickou úspornost domů a jejich dopad na životní prostředí. Certifikace a následné normy vznikly původně na národních úrovních, například norma BREEAM ve Velké Británii či LEED ve Spojených státech. Dnes se těmito normami řídí i většina států na globální úrovni.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů