Úterý, 19. března 2024

20. říjen - Den stromů

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Datum oslav Dne stromů se liší podle klimatických podmínek jednotlivých zemí. V Česku připadá Den stromů na 20. října.

20. říjen - Den stromů

Historie Dne stromů

Staré a posvátné háje byly uctívány, a proto i chráněny od nepaměti. Úcta k nim se přenášela z generace na generaci. První zdokumentovaný svátek sázení stromů je ze španělské vesnice Mondonedo v roce 1594. Místo nazývané ,,Alameda de los Remedios" a je stále osázené lipami a jírovci. V místě je instalovaná bronzová pamětní deska připomínají tuto událost.

Roku 1951 přijala FAO (Food and Agriculture Organisation) Spojených národů následující usnesení: "Konference shledala jako potřebné, aby si všichni lidé uvědomovali jak estetickou a psychologickou, tak i hospodářskou hodnotu lesa, a proto se doporučuje, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromu, a to v době, kdy se to za lokálních podmínek zdá být příhodné".

Historie Dne stromů v ČR

Do Čech myšlenku přinesl "Svaz spolků okrašlovacích" a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906. Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem byla znovu obnovena až v roce 2000. A jak se zdá podle narůstajícího zájmu, historie Dne stromů ani po více než 150 letech zdaleka nekončí.
S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.

5 kroků na ochranu stromů, které může udělat každý

Dnes je Den stromů, který ve střední Evropě připadá na 20. října. Ochrana našich lesů je stále důležitější, protože začínáme pociťovat neustálý nárůst teplot doslova na vlastní kůži. V nejteplejších letních dnech jsme vyhledávali svěží koruny stromů a utíkali z rozpálených cest do lesů, které nám poskytly potřebnou úlevu, chlad a stín.

Stromy poskytují úlevu od horka nejen nám, ale i celé Zemi. Jsou našimi spojenci v boji proti klimatickým změnám, které bez nich nezkrotíme. Každý vysazený strom je schopen během svého růstu pohltit až 2 tuny CO2, který je zodpovědný za globální oteplování. Bohužel právě kvůli globálnímu oteplování a suchu letos shořely rekordní plochy lesů v Kanadě, Rusku a dalších zemích.

To je obrovská ztráta, kterou nelze okamžitě nahradit nově vysazeným lesem. Ochrana starých lesů je pro záchranu klimatu účinnější než výsadba nových stromů. Většinu uhlíku totiž staré lesy pohlcují v půdě. Výsadba nových stromů je důležitá, ale ještě důležitější je ochrana stromů a lesů, které již máme. V Česku tvoří lesy více jak třetinu celkové rozlohy, pokrývají 33 % plochy. Měli bychom jim věnovat zvláštní pozornost a zachovat tyto vzácné ekosystémy, které jsou nejúčinnější v boji proti změně klimatu.

Ne všichni máme prostor a čas na aktivismus v terénu. Zároveň nejsme bezmocní, naše spotřebitelské chování může mnohé ovlivnit. Zde je 5 tipů, jak můžeme chránit stromy a přispět k záchraně klimatu bez větší námahy z pohodlí domova:

1. Změňte své spotřební návyky - nakupujte z druhé ruky

V dnešní době se otevírá stále více možností, jak pohodlně a bezpečně nakoupit nejrůznější zboží z druhé ruky. Oblečení, knihy nebo elektroniku lze snadno prodat a koupit přes mobilní telefon. Nákupem výrobků z druhé ruky pomáháme snižovat poptávku po novém zboží a snižujeme spotřebu surovin, která je spojena s odlesňováním a produkcí CO2. Takové spotřebitelské rozhodnutí může mít zásadní dopad na přírodu.

2. Nekupujte výrobky s palmovým olejem

Palmový olej se nachází v mnoha potravinách, kosmetických a čisticích prostředcích. Jeho masivní produkce vede k odlesňování oblastí, kde rostou významné tropické lesy. Přestaňte kupovat výrobky obsahující palmový olej a podpořte alternativy, které nepoškozují nejcennější lesy planety.

3. Opatrně s papírem

Na výrobu jedné tuny běžného papíru je potřeba až 17 vzrostlých stromů. Šetřete tedy papírem - dávejte přednost digitálním novinám, inzerujte digitálně, nepřijímejte papírové letáky do poštovní schránky a pokud musíte něco tisknout, používejte oboustranný tisk nebo tiskněte více stránek na jeden (recyklovaný) list papíru. Vždy recyklujte použitý papír a raději kupujte výrobky z recyklovaného materiálu. Snižujete tím tlak na lesy a šetříte přírodní zdroje.

4. Upřednostněte dřevěné výrobky s označením FSC.

Značka FSC (Forest Stewardship Council) zaručuje, že dřevo použité k výrobě výrobků nebylo vytěženo nezákonně a pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů. Hospodaření v lesích podle zásad FSC musí být udržitelné nejen z ekologického, ale i z ekonomického a sociálního hlediska. Lesy nesmí být nadměrně těženy, vzácné lesy, jako jsou deštné pralesy, musí být chráněny a nesmí docházet ke znehodnocování vzácných oblastí, vody, půdy a dalších environmentálních hodnot.

5. Zastavte prokrastinaci a globální oteplování, zkuste použít aplikaci Forest.

Aplikace Forest je nástroj, který zvyšuje produktivitu a zároveň pomáhá lesům. Můžete si nastavit čas, kdy se budete soustředit na svou práci. Během této doby začne virtuální strom v aplikaci růst. Pokud budete pokračovat v práci a nezvednete telefon, strom poroste a aplikace Forest ve spolupráci s organizací Trees for Future za vás zasadí skutečný strom. Porazíte tak prokrastinaci i globální oteplování zároveň.

Abychom zastavili globální oteplování, budeme muset učinit těžká rozhodnutí s celospolečenským dopadem. Je to však na každém z nás. Každý krok, který uděláme pro ochranu našich lesů, je krokem k zachování naší planety.

Další informace najdete také na webu https://www.denstromu.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů