Úterý, 19. března 2024

Husice nilská se zabydluje v České republice

Husice nilská se zabydluje v České republice

Husice nilská byla donedávna u nás považována za velmi vzácného zatoulance z Afriky. V posledních letech se ale s nimi setkáváme ve volné přírodě stále častěji, dokonce i s mláďaty. V minulém století se již úspěšně aklimatizovaly v Anglii a v Nizozemí a odtud se nyní šíří i do střední Evropy.

V České republice byla poprvé zjištěna na jižní Moravě v roce 1995, poté se objevila ve středních Čechách (1999), následoval výskyt ve východních Čechách (2002) a zároveň i na střední Moravě (2002). Nejdříve šlo o ojedinělé výskyty jednotlivých ptáků, ale později o celé páry a v roce 2010 bylo poprvé u nás zjištěno i úspěšné hnízdění v severních Čechách na rybníce Kamenný v Chomutově.

nilská

V roce 2011 zaznamenali ornitologové dokonce tři úspěšná hnízdění tohoto exotického druhu v Ústeckém kraji, opět v Chomutově a další v Duchcově a v Počeradech. V tomtéž roce se již třetím rokem pokoušel zahnízdit další pár na Hradeckém rybníku v Tovačově. První dvě mláďata se zde ale objevila až v roce 2013. V následujícím roce vyvedl tovačovský pár 6 mláďat, ale od roku 2015 se přemístil na štěrkovnu u Krčmaně, kde vyvedl 9 mláďat. V letošním roce opět zahnízdil asi stejný pár u Krčmaně a nyní se stará o 9 mláďat. V sousední obci Majetín letos zahnízdil další pár husic a mají 4 mláďata.

I přesto, že jde o nepůvodní druh, který do naší fauny podle odborníků nepatří, asi těžko někdo zabrání jeho dalšímu šíření. Každopádně jde o velmi pěkné ptáky. Pokud stojí na břehu, tak nejde přehlédnout jejich dlouhé růžovofialové nohy. Husice nilská je o trochu menší než husa velká. V letu má výrazné bílé plochy v křídlech. Je šedohnědá s tmavě hnědou skvrnou kolem oka a má zelenou pásku v křídle. Samec i samice jsou stejně zbarveni.

Ornitologové budou sledovat další vývoj a rozšíření husice nilské u nás a uvítají jakékoli informace od veřejnosti, rybářů i myslivců. Pokud se někde u vás husice nilské vyskytnou, dejte prosím vědět do Moravského ornitologického spolku (mosprerov@seznam.cz). Vaše pozorování i fotografie těchto pozoruhodných ptáků pomohou odborníkům při mapování míst jejich výskytu v ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů