Úterý, 19. března 2024

V Bílých Karpatech se objevil vlk, ochránci radí hlídat zvířata

V Bílých Karpatech se objevil vlk, ochránci radí hlídat zvířata

V chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty se po dvou letech objevil vlk obecný. ČTK to dnes sdělila Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Odborníci podle ní také potvrdili, že u Rudimova na Zlínsku strhl vlk ovce a srnu.

"Chovatelům doporučujeme, aby svá hospodářská zvířata - zejména ovce, kozy či mladý skot - hlavně na noc řádně zabezpečili, umístili je například do pevného objektu nebo do vyšší, nejlépe dvojité ohrady v blízkosti domu, je-li to možné. Osvědčuje se také připevnění barevných pruhů látky, takzvaných zradidel, na ohradu. Klasickou ochranou hospodářských zvířat na pastvině je trvalá přítomnost velkého pasteveckého psa u stáda, vyplatí se zejména při chovu většího počtu ovcí nebo koz. Zkušenosti z německé Lužice či Beskyd ukazují, že škodám je možné předcházet," uvedla Jiřina Gaťáková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Ochránci přírody podle ní pomáhají farmářům s administrováním náhrady škody na hospodářských zvířatech, také jim půjčují sítě a elektrické ohradníky. "Pokud šelmy způsobí škody, mají farmáři podle zákona nárok na finanční kompenzaci. Jsme v kontaktu s krajským úřadem, příslušnými obecními úřady i hospodáři," řekla Gaťáková.

Vlci jsou pro krajinu důležití. "Jsou výborní lovci a mohou tak pomáhat regulovat přemnoženou spárkatou zvěř, která způsobuje značné škody zemědělcům i lesníkům. Velké šelmy si ke své obživě přednostně vybírají slabé a nemocné kusy a zvyšují tak kondici populace volně žijících srnců, daňků, muflonů i divokých prasat," uvedla Gaťáková.

Bílé Karpaty leží na okraji oblasti, ve které se vlci pohybují. "Letos byla hlášena jejich pozorování z Beskyd a slovenského pohraničí. V Bílých Karpatech se v posledních deseti letech objevili několikrát, nezdá se však, že by zde žila stabilní populace této vzácné šelmy," uvedla Šůlová. Kromě karpatské populace přicházejí do Česka také vlci z německo-polského pomezí, z oblasti Lužice. "Jejich výskyt byl letos potvrzen na Kokořínsku, Broumovsku, Frýdlantsku, Jeseníkách, Šluknovském výběžku či Krušných horách," uvedla Šůlová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů