Úterý, 19. března 2024

Kostra blbouna nejapného byla vydražena v Londýně za 10 mln korun

Kostra blbouna nejapného byla vydražena v Londýně za 10 mln korun

Za 336.100 liber (10,7 milionu korun) se dnes v Británii vydražila téměř kompletní kostra dronteho mauricijského, známého více jako blboun nejapný. Pták vymřel v druhé polovině 17. století. Informovala o tom agentura AP.

Aukční dům Summers Palace Auctions v anglickém hrabství Sussex prodával 60 centimetrů vysokou kostru dronteho, známého také jako dodo, v zastoupení soukromého sběratele. Ten shromažďoval různé kosti vyhynulého ptáka více než čtyři desítky let, až se mu nakonec podařilo sestavit téměř kompletní skelet. Nejedná se tedy o kostru z kostí jednoho jedince, ale mnoha různých.

Podle aukční síně je skelet kompletní z 95 procent. Chybí pouze části pařátů a část zobáku, které byly proto nahrazeny kusy z keramické hlíny.

Na světě podle dražitelů existuje jen dvanáct nekompletních koster dronteho. Naposledy se jedna z nich prodávala v roce 1914. "Je naprosto unikátní, aby bylo možné koupit ikonické zvíře vyhynulých druhů," uvedl kurátor Errol Fuller. Podle něj se tato možnost jen tak opakovat nebude a to i proto, že mauricijská vláda před časem zakázala vývoz kostí dronteho ze země.

Původně síň Summers Palace Auctions odhadovala, že se kostra prodá za 300.000 až půl milionu liber (9,5 až 15,8 milionu Kč).

Dronte mauricijský byl, jak už název napovídá, endemitem ostrova v Indickém oceánu. Jelikož nebyl schopný letu a navíc se nebál lidí, stal se snadnou kořistí člověka, ale hlavně domácích zvířat, které na ostrov přivezli evropští kolonizátoři. Na jeho vyhynutí se podepsalo i mýcení tamějšího pralesa. Podle různých zdrojů byl poslední jedinec tohoto druhu spatřen v 60. či 80. letech 17. století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů