Úterý, 19. března 2024

Fotopasti zachytily v Beskydech a okolí 12 rysů

 Fotopasti zachytily v Beskydech a okolí 12 rysů

V Chráněné krajinné oblasti Beskydy a navazujícím území na Slovensku zachytily fotopasti od září do prosince celkem 12 různých dospělých či dospívajících rysů. Jejich počet je tak mírně vyšší než v předchozích letech, kdy to bylo deset až 11 jedinců, řekl dnes ČTK expert na velké šelmy z Hnutí Duha Olomouc Miroslav Kutal.

"Zima teprve ukáže, zda všichni rysi jsou stálými obyvateli Beskyd nebo se tu jen krátce zastavili," podotkl Kutal. Například jeden z nově objevených rysů v Moravskoslezských Beskydech Žigmund byl podle něj ještě v květnu nafocený v Kysucké vrchovině na Slovensku, tedy více než 50 kilometrů od aktuálního místa záznamu.

Přesto jsou podle něj předběžné výsledky monitoringu rysů spíše pozitivní. "Zhruba desítka rysů v Beskydech, Javorníkách a navazujících pohořích žije a rozmnožuje se. Ne všichni mladí rysi jsou však úspěšní v obsazování některých navazujících oblastí, kde výskyt rysů navzdory dobrým podmínkám prostředí zůstává vzácný. Relativní stabilita malé populace je křehká. Přestože se rys dokáže přizpůsobit lidským aktivitám, evidentní nebezpečí pro něj představuje doprava a pytláctví," vysvětlil Kutal.

Rys ostrovid je plachá a samotářsky žijící šelma. Loví menší kopytníky. Svou kořist překvapuje rychlým útokem ze zálohy. Rys vyniká bystrým zrakem a má také výtečný sluch. Je chráněným druhem a patří mezi silně ohrožená zvířata. Navzdory vhodným podmínkám ve většině tuzemských pohoří trvale osidluje pouze Beskydy, Šumavu a Pošumaví. Většímu rozšíření brání především ilegální lov. Přestože byl v českých zemích v minulých stoletích rys vyhuben, do Beskyd se vrátil ze slovenských Karpat.

Na fotomonitoringu rysů spolupracuje Hnutí Duha Olomouc se Správou Chráněné krajinné oblasti Beskydy, Mendelovou univerzitou v Brně a Ústavem biologie obratlovců Akademie věd ČR. Bližší informace o monitorování rysů jsou k dispozici rovněž na webových stránkách www.selmy.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů