Úterý, 19. března 2024

Příběh slavného oceánografa Cousteaua představí film Odysea

Příběh slavného oceánografa Cousteaua představí film Odysea

Životní příběh slavného badatele, filmaře a ochránce přírody Jacquese-Yvese Cousteaua představuje francouzský film Odysea. Cousteau jako první při potápění použil akvalung, potápěčský dýchací přístroj na stlačený vzduch, a zkonstruoval podmořskou kameru. Jako první rovněž natočil slavný dokumentární televizní seriál o oceánech a byl průkopníkem ochrany životního prostředí, moří a oceánů. Životopisný snímek o Cousteauovi natočil francouzský režisér a scénárista Jérôme Salle, do českých kin vstoupí příští čtvrtek 12. ledna.

Dnes film představila v novinářské projekci v pražském kině Světozor distribuční společnost Film Europe. Jeho ambasadorem se stal český oceánolog Zdeněk Ďuriš z Ostravské univerzity, jehož Cousteauovy filmy v dětství ovlivnily natolik, že se rozhodl věnovat mořské biologii.

Snímek, který je postaven na příběhu Cousteauovy rodiny, ukazuje badatele jako obyčejného člověka, který toužil poznat podmořský svět a své sny a potápění ukazoval i svým dvěma malým synům. Legendární postavu si zahrál francouzský herec Lambert Wilson. Díky vynálezu akvalungu si se svou ženou Simone, kterou ve filmu ztvárnila francouzská herečka Audrey Tautouová, koupil v roce 1946 vilu u Středozemního moře. Idylické rodinné soužití ale narušovala Cousteauova touha po dobrodružství a dobývání podmořského světa, manželské soužití později i nevěra.

Díky zděděným šperkům po matce mohla jeho žena Simone zaplatit i nákup lodi Calypso, s níž Cousteau později podnikl všechny své výpravy na moři včetně jedné z nejvýznamnějších po Antarktidě. Neoficiálním kapitánem lodi po téměř 40 let ale byla Simone a také jedinou ženou výzkumného týmu. "Byla to nekonvenční žena. Chtěla vést nezávislý život, vymykala se tehdejším stereotypům," uvedla v tiskové zprávě herečka Tautouová.

Filmem se silně prolíná i příběh Cousteauova syna Philippa, jehož role se ujal mladý herec Pierre Niney. Svého otce obdivoval, zároveň kritizoval pro jeho touhu po úspěchu. Po neshodách s ním se stal ekologem a filmařem, ve své době byl jedním z prvních, kdo začal upozorňovat na znečištění oceánů. Jejich životní cesty se později opět protnuly.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů