Úterý, 19. března 2024

Zoo na jižní Moravě chrání chované ptáky před ptačí chřipkou

Zoo na jižní Moravě chrání chované ptáky před ptačí chřipkou

Zoologické zahrady v Brně, Hodoníně a ve Vyškově zavedly bezpečnostní opatření kvůli hrozbě ptačí chřipky. Silné mrazy, které panují v posledních dnech, si žádnou speciální reakci nevyžádaly. Většina zvířat, která jsou na zimu citlivá, je totiž buď zazimovaná, anebo mrazy přečká ve vnitřních expozicích. ČTK to řekli pracovníci zoologických zahrad.

Některé druhy ptáků, které mohli návštěvníci v zimním období spatřit v otevřených expozicích, vedení zoologických zahrad kvůli hrozbě ptačí chřipky přemístilo do uzavřených prostorů, případně je chrání sítěmi, které zabraňují kontaktu s volně žijícími ptáky. Tato opatření zavedly zoo ve Vyškově i Hodoníně.

Papouščí zoo v Bošovicích na Vyškovsku má ochranné sítě kolem klecí celoročně. Zoo v Brně zatím podle mluvčí Gabriely Tomíčkové přesouvá ptáky do vnitřních prostorů a o dalších opatřeních bude ve čtvrtek jednat s krajskou veterinární správou. Ochrana se týká například plameňáků, bažantů či kachen.

Zvířatům, která jsou přes zimu venku, mrazy nevadí nebo jim dokonce vyhovují. Návštěvníci tak mohou i v chladných dnech stále pozorovat například tygry sibiřské, velbloudy, koně Převalského nebo lední medvědy.

Náledí je nebezpečné pro žirafy, protože na něm mohou uklouznout. "Žirafy jsou proto přes zimu venku pouze chvíli a jen za příznivého počasí," uvedla Tomíčková. Některá zvířata chovaná venku dostávají kvůli nízkým teplotám více krmení a potravu s vyšší energetickou hodnotou.

Většina zoologických zahrad je otevřena i v zimě, některé mají sníženou cenu vstupného. Silné mrazy návštěvnost ovlivňují, ale výraznější dopad na počet návštěvníků mívá podle Tomíčkové sychravé a větrné počasí.

První ohniska ptačí chřipky se potvrdila minulý týden na několika místech jižní Moravy. Veterináři poté utratili přibližně 10.000 kusů drůbeže a v okolí ohnisek vyhlásili ochranná a dozorová pásma. Ptačí chřipkou jsou nakaženi ptáci v moha evropských zemích. V Česku se vysoce patogenní ptačí chřipka objevila po deseti letech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů