Čtvrtek, 28. března 2024

Zbylé kaly po Ostramu by se v Ostravě mohly začít těžit na podzim

 Zbylé kaly po Ostramu by se v Ostravě mohly začít těžit na podzim

Odtěžování zbylých kalů po chemičce Ostramo v Ostravě by mohlo začít na podzim. Na dnešním veřejném projednání záměru to v Ostravě řekl obchodní ředitel společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, která výběrové řízení na likvidaci kalů vyhrála, Aleš Hampl. Firma musí na krajském úřadě vyřídit změnu integrovaného povolení, ke schválení projektu na likvidaci kalů už pak ale chybí v podstatě jen souhlas příslušných ministerstev. ČTK to řekla mediální zástupkyně státního podniku Diamo, jenž má správu a sanace lagun na starosti, Jana Dronská.

Stanoviska všech zúčastněných, včetně ostravského magistrátu, krajského úřadu i dotčených městských obvodů, byla kladná. "Veřejné projednání bylo nebývale poklidné. Jsme spokojeni, že vše proběhlo bez problémů, a očekáváme, že ministerstvo životního prostředí vydá kladné rozhodnutí," řekl ředitel odštěpného závodu Odra podniku Diamo Josef Havelka.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Obyvatele v okolí obtěžují zejména zápachem. Jejich čištění provázejí problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Vytěženo bylo už na 200.000 tun kalů, jenže se ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, s nimiž se původně nepočítalo.

Odstranění těchto takzvaných nadbilančních kalů dostala letos na starost pražská společnost AVE CZ odpadové hospodářství. Podle uzavřené smlouvy má jít o 91.562 tun kalů, jejich odtěžení má stát 429 milionů korun. K odtěžení bude použita prakticky stejná technologie, jako se používala dosud. Pak bude nutné vyčistit i dekontaminovanou zeminu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů