Úterý, 19. března 2024

Ochránci na Vysočině se snaží zlepšit podmínky pro orly mořské

Ochránci na Vysočině se snaží zlepšit podmínky pro orly mořské

Ornitologové se spolu s krajskými úředníky snaží zlepšit podmínky pro hnízdění orlů mořských na Vysočině. Na hnízda upozorňují lesníky, protože kvůli hlučným pracím by orli mohli hnízdo opustit. V porovnání s jinými kraji byla loni úspěšnost hnízdění orlů mořských na Vysočině jedna z nejnižších, proto je snaha se tomu více věnovat, řekl dnes ČTK Vojtěch Kodet z České společnosti ornitologické (ČSO).

Orli mořští jsou zvláště chráněným druhem a jejich rušení nebo pronásledování je zakázáno. Kdysi z krajiny vymizeli, na Vysočině se znovu vyskytují přes deset let. Vloni ochránci přírody v tomto kraji evidovali deset hnízd. "Ve většině lokalit, kde hnízdili v loňském roce, se ti ptáci zdržovali i v zimním období," uvedl Kodet.

U orlích hnízd by už touto dobou měl být klid, lesníci by neměli dělat žádné rušivé práce v okruhu alespoň 300 metrů. V pozdější fázi hnízdění, v květnu a červnu, je možné ochrannou zónu zmenšit. "Potom už orli nejsou tak citliví. Jejich vazba na hnízdo, když v něm jsou mláďata, je větší," uvedl Kodet.

Z loňských deseti hnízd se orlům podařilo vyvést mláďata ve čtyřech hnízdech. Ochránci opatřili kroužkem osm mláďat. Jinde orly při hnízdění vyrušili lidé a ve dvou hnízdech mláďata uhynula kvůli otravě karbofuranem. Tento jed dřív zemědělci používali k hubení škůdců, ale už je řadu let zakázán.

V Česku bylo podle Kodeta loni nalezeno 12 otrávených orlů mořských, z Vysočiny byly čtyři nálezy. Podle Kodeta není jisté, zda byly návnady určeny orlům nebo jiným druhům zvířat, orli je ale nacházejí rychle kvůli výbornému zraku. Dopadení travičů je obtížné. ČSO letos získá na dohledávání návnad i uhynulých zvířat prvního speciálně cvičeného psa. Mít ho bude od podzimu.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů