Úterý, 19. března 2024

Čeští odborníci se podíleli na zmapování životního cyklu kukačky

 Čeští odborníci se podíleli na zmapování životního cyklu kukačky

Vědcům, mezi nimiž jsou i čeští odborníci, se podařilo detailně zmapovat životní cyklus kukačky. Mnohaletý výzkum publikovali v knize The Cuckoo - The Uninvited Guest (Kukačky - nezvaný host), která nedávno vyšla ve Velké Británii. Publikace, jejímž spoluautorem je olomoucký přírodovědec Tomáš Grim, vyvrací řadu mýtů. Knihu, která sklízí velké ohlasy u odborné veřejnosti, doprovázejí unikátní snímky fotografa Oldřicha Mikulici, sdělili dnes ČTK zástupci Univerzity Palackého.

Kniha mapuje celý životní cyklus kukačky od snesení vejce přes vylíhnutí, péči o mládě v hnízdě i mimo ně. "Je založena na dlouholetých výzkumech. Vycházeli jsme z literatury publikované od 18. století po současnost, některé poznatky jsme aktualizovali dokonce ještě v korekturách. Zahrnuli jsme i dosud nepublikované nové názory. Také jsme se snažili vymýtit dlouho tradované bludy o kukačkách a seznamujeme čtenáře s tím, jak se výzkum těchto ptáků provádí," uvedl Tomáš Grim z katedry zoologie a ornitologické laboratoře olomoucké přírodovědecké fakulty.

Knihu odborníci připravovali tři roky, podílel se na ní také norský ornitolog Bard G. Stokke a německý ornitolog Karl Schulze-Hagen. Autoři ji zpracovali tak, aby textu rozuměl běžný čtenář přírodovědné literatury, ale také aby zaujal i odborníky. Podle Grima, který se tomuto ptačímu druhu věnuje přes dvě desetiletí, se jim podařilo vyvrátit i řadu mýtů. "Jedním z nich je například to, že kukačka klade vejce na zem a poté jej přenáší zobákem do hnízda, což se běžně uvádí. Není to pravda. Vejce klade přímo do hnízda, akorát jde o hnízdo hostitele," uvedl Grim.

Podle olomouckého přírodovědce vyšlo o kukačce obecné kromě několika tisíc článků 40 samostatných knih. Poslední titul se však výrazně odlišuje především unikátními fotografiemi, které pořídil fotograf Oldřich Mikulica. "Dosud nevyšla žádná publikace, která by fotograficky doložila život kukačky v takovém detailu a v takové technické kvalitě. V knize je spousta unikátních záběrů včetně páření nebo útoků hostitelů na kukačky. Tyto situace je vzhledem k jejich rychlosti nesmírně těžké byť jen zahlédnout, natož vyfotit," dodal Grim.

Mikulica kvůli snímkům proseděl v krytu tisíce hodin a podle odborníků zachytil i věci, které zatím žádný výzkumník ani neviděl. Fotograf kukačky zachycuje už 40 let, věnuje se i dokumentárním filmům o přírodě. Do knihy The Cuckoo vybral ze svého archivu přes 200 snímků. Většinu jich pořídil na rodné jižní Moravě, další pocházejí z různých míst České republiky, Maďarska a Finska, doplnili zástupci univerzity.

Kniha mapující život kukačky vyšla loni v holandštině, letos v angličtině a připravují se vydání ve francouzštině a němčině. Populárně-naučná publikace vzbudila velké ohlasy, například britský časopis BBC Wildlife ji vyhlásil Knihou měsíce.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů