Úterý, 19. března 2024

Křupavé housenky a boj s podvýživou v Burkině Faso

Křupavé housenky a boj s podvýživou v Burkině Faso

Malé černé válečky se dusí ve dvou velkých hrncích. Pára nad nimi má silnou, skoro uzenou vůni. To není výjev z něčí kuchyně, ale z potravinářské společnosti FasoPro, která zkoumá a prodává housenky. Kahitouo Hien zrovna rychle prochází mezi místnostmi a na sobě má tričko s atypickým sloganem - Malé housenky, velký prožitek.

"Housenky jsou až z 60 procent tvořeny z bílkovin," říká Hien. "Jsou jedním z nejvýživnějších jídel v Burkině Faso," citoval jej server listu The Guardian.

Světový program pro výživu (WFP) uvádí, že až 10,4 procenta obyvatel Burkiny Faso trpí podvýživou. Nedostatek jídla způsobila sucha a s nimi spojená špatná úroda.

Hien chce situaci změnit. V roce 2015 založil improvizovanou laboratoř v metropoli Ouagadougou, aby mohl průmyslově zpracovávat housenky, které se živí listy máslovníku afrického. Housenky jsou tradiční pochoutkou v mnoha částech Burkiny Faso. Prodávají se na trzích po celé zemi, nikdo se však ještě nezamyslel nad tím, že by se mohly průmyslově zpracovávat.

Podnikatelský nápad Hien získal během studií na Kalifornské univerzitě v Berkeley, kde v roce 2011 studoval inženýrství. "Sepsal jsem si podnikatelský plán, jenž se zabýval housenkami, protože jsem je jedl už od dětství," říká Hien.

Učitel ho přesvědčil, aby se přihlásil do školní soutěže o nejlepší podnikatelské nápady. V té v roce 2012 vyhrál cenu za nejlepší start-up, jehož cílem je pomáhat společnosti. Po získání ceny a vysokoškolského diplomu se začal věnovat svému podnikatelskému záměru. Trvalo to dva roky, než prodal první housenky.

"Začátky byly krušné," vzpomíná Hien. "Naše cena - 3000 franků CFA (asi 125 Kč) za půlkilogramový pytlíček čerstvých housenek - byla zkrátka příliš vysoká," vysvětluje. "Museli jsme přijít na to, jak ceny snížit," doplňuje.

Řešení ho napadlo, když se mu rozbil sterilizátor. "Čerstvé housenky se nám tady hromadily a vysychaly. Museli jsme je nějak přemístit," vysvětluje Hien.

Loni v lednu firma zahájila prodej sušených housenek. Cenu stanovila na 650 franků CFA (asi 27 Kč) za sedmdestátigramový sáček a úspěch se brzy dostavil. "Loni jsme prodali 30.000 kusů a doufáme, že jich letos prodáme 100.000," říká Hien.

Yelo Kamová, kterou Hien zaměstnává společně s dalšími šesti lidmi, pečlivě vystříhává etikety na pytlíky s housenkami. "Kahitouo je ambiciózní muž, vizionář," říká, a nespouští přitom ze své práce oči. "Musíte být odvážní, abyste to vydrželi," dodává.

Hien loni vyhrál 42.000 eur (1,1 milionu Kč) v jedné francouzské soutěži, která oceňuje společenské iniciativy. "Ty peníze nám umožní účastnit se obchodních veletrhů v regionu a pomohou nám hledat obchodní partnery v západní Africe," vysvětluje Hien. "Půda ale vysychá a housenek ubývá," doplňuje vzápětí.

Ačkoli výsledky byly zatím povzbudivé, společnost potřebuje na další rozvoj peníze. Hien ale z budoucnosti obavy nemá. "Rád riskuji. Náročné úkoly mě ženou kupředu," říká. A už má i nový nápad - bude vyrábět sušenky ze cvrčků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů