Úterý, 19. března 2024

Pomozte svými hlasy 800 let staré lípě vyhrát v soutěži Evropský strom roku!

Od 22. února je hlasování v soutěži Evropský strom roku tajné a aktuální počty hlasů už budou před veřejností skryté.

Pomozte svými hlasy 800 let staré lípě vyhrát v soutěži Evropský strom roku!

Soutěž tímto vstupuje do své závěrečné fáze a končí 28.února.

Během jednoho týdne mohou Evropani stále změnit hlasování a poslat hlas svému stromu. Před zatajněním výsledků byla v čele Evropského stromu roku Česká Lípa u Lipky s 10 447 hlasy, druhé místo obsadil dub Josef z Polska s 9 791 hlasy a na třetím místě se umístil velšský dub Brimmon s 9 565 hlasy.

Slavnostní vyhlášení výsledků mezinárodní soutěže se uskuteční 21. března v Evropském parlamentu v Bruselu. Záštitu nad akcí převzal eurokomisař pro životní prostředí Carmenu Vella, v Evropském parlamentu ji hostí europoslanec Pavel Poc. Svou účast přislíbil i náměstek ministra životního prostředí Vladislav Smrž.

Osm set let stará Lípa z Lipky na Chrudimsku se zařadila mezi šestnáct stromových velikánů Evropy. Památná lípa se svým úctyhodným věkem i devítimetrovým obvodem řadí mezi pět nejvzrostlejších lip srdčitých v republice. Roste v Lipce u Horního Bradla podél cesty mezi zdejším panským sídlem a hrobkou jeho původních majitelů z rodu Kustošů. Vzhledem ke stáří lípy je pravděpodobné, že vítala na svět mnoho narozených na Lipce a pak je zase vyprovázela při jejich poslední cestě. Říká se, že pod ní tábořil Jan Žižka nebo že zde krátkou dobu pobýval Jan Amos Komenský. Také se povídá, že láska partnerů, kteří se pod lípou pomilují, bude nesmrtelná a přečká veškerá životní úskalí. Zajímavý příběh a hlavně zapálení místních obyvatel loni pomohlo Lípě z Lipky zvítězit v národním kole ankety, kde získala více než 55 tisíc hlasů. Evropská konkurence čítá dalších patnáct kandidátů a mezi nimi - javor z Anglie, pod nímž se natáčely scény z filmu Robin Hood s Kevinem Costnerem nebo platan na náměstí Jászai Mari, jeden z nejnavštěvovanějších stromů v Budapešti.

Svou podporu ji vyjádřil i ministr životního prostředí Richard Brabec.

,,Dávám svůj hlas lípě z Lipky, vždyť tahle lípa je tu s námi již 800 let! Každý strom se počítá a občas si ani neuvědomujeme, jak moc stromy ke svému životu potřebujeme. A jak dlouho trvá, než z jedné sazeničky vyroste velký strom, kolik péče a ochrany je k tomu zapotřebí. Jak česká, tak evropská anketa připomínají význam starých stromů i to, že je třeba podpořit péči o ně. Úloha stromů v krajině je nezastupitelná, třeba ve městech pomáhají zlepšit mikroklima, kvalitu ovzduší i biodiverzitu. Mají významnou roli i ve vlnách horka a sucha, protože poskytují stín a zpomalují odpařování vody. V neposlední řadě jsou stromy krásné, zvláště když jsou takto věkovité a majestátní. Hlasujte i vy a ukažte ostatním národům, že Čechům na přírodním dědictví záleží," vyzývá českou veřejnost ministr Brabec.

Hlasování probíhá na: www.evropskystromroku.cz

Oficiální video soutěže: https://youtu.be/jn7WwhBmY1M

Video o Lípě z Lipky na Chrudimsku: https://youtu.be/9Kjq4amJX-c

Foto: Tomáš Kubelka/Čarokraj.cz, Naděžda Gutzerová, Ludvík Plašil, Lenka Mitrenga
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů