Úterý, 19. března 2024

České Švýcarsko omezilo vstup do některých lokalit kvůli ptákům

České Švýcarsko omezilo vstup do některých lokalit kvůli ptákům

Správa národního parku České Švýcarsko omezila vstup do některých lokalit. Každoročně tak chce chránit místa, kde hnízdí zvláště chráněné druhy ptáků, řekl dnes ČTK mluvčí parku Tomáš Salov. Lokalit napříč celým parkem je 24.

Mezi chráněné druhy, které hnízdí v národním parku, patří podle správců čáp černý, sokol stěhovavý nebo výr velký. "Omezení vstupu platí nejdéle do 31. července každého roku a je vyznačené přímo v terénu národního parku. Značené turistické cesty a obvyklé turistické cíle jsou nadále bez omezení průchozí a přístupné," řekl ČTK Salov.

Díky omezení vstupu se daří ptákům mláďata odchovat. "Téměř symbolicky jsme letos před vyhlášením omezení vstupu obdrželi zprávu o čápovi černém, který vylétl z hnízda na Doubicku a loni účinkoval v dokumentárním snímku německé televize," řekl ČTK ředitel parku Pavel Benda.

Čáp dostal roce 2006 v Českém Švýcarsku kroužek s číslem 6151. Pták se pak objevil v Německu, Švýcarsku a Francii. "Skutečným překvapením bylo účinkování tohoto jedince v dokumentárním snímku německé veřejnoprávní televize SWR, která jej zachytila během hnízdění v Horním Švábsku, kde čápi černí byli považování za vyhynulý druh. Své hnízdiště, na které se pravidelně vrací, zřídil v mokřadních lesích, které již od roku 1924 nejsou nijak hospodářsky využívány," řekl Salov. Němečtí ornitologové podle něj už osm let hnízdo tohoto čápa monitorují. Za tu dobu odchoval 27 mláďat.

Správci parku se snaží všechna odchovaná mláďata evidovat. "Pokud to jde, mláďata z našich hnízd kroužkujeme a získáváme tak zpětnou vazbu o jejich dalším životě. Konkrétní příklad demonstruje, jak vysoce pozitivní dopady má krátkodobé zklidnění hnízdních lokalit pro celý ptačí druh," uvedl Benda.

Návštěvníci podle Salova krátkodobé omezení většinou respektují. Následky přerušení hnízdění mohou mít fatální následky. Předloni na jaře skupina neukázněných horolezců přerušila hnízdění sokolů.

Tereza Malecká

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů