Úterý, 19. března 2024

Tým vědců objevil ve Vietnamu druh poloprůhledného švába

 Tým vědců objevil ve Vietnamu druh poloprůhledného švába

Neobvyklý druh poloprůhledného švába objevil ve Vietnamu tým vědců pod vedením dvojice slovenských badatelů. ČTK o tom informovala Slovenská akademie věd (SAV).

Šváb má na zádech plně funkční helmu složenou z pěti částí, svěrák a hák, což mu slouží k zachycení samičky během páření. Podle nepotvrzených informací se tímto způsobem také společně přesouvají mezi jeskyněmi na netopýrech. Zkoumaní také odhalila také odlišnou stravu tohoto hmyzu od většiny švábů.

"Morfologicky to je zřejmě nejbizarnější šváb a myslíme si, že i zvíře obecně, jaké bylo kdy objeveno," uvedl Peter Vršanský z Ústavu zoologie SAV, jenž je jedním z vedoucím týmu.

Zmiňovaný šváb, který byl nalezen v jedné vietnamské lávové jeskyni, je extrémně malý, částečně průhledný, má ve srovnání s tělem extrémně velkou hlavu a dlouhé nohy.

Podle SAV jde o žijící druh švába a vyvrací domněnky o evoluční neměnnosti nebo stabilitě švábů. "Tempo jejich evoluce je srovnatelné s nejrychleji se vyvíjejícími brouky. Liší se jen tempo vymírání a to vytváří dojem neměnnosti," uvedl Vršanský.

Zkoumaný šváb se vyskytuje v geologicky poměrně mladých jeskyních mladších 2,6 milionu let.

Adrian Bobok

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů