Úterý, 19. března 2024

Čína chce vystěhovat 200.000 lidí, aby uvolnila prostor pro pandy

 Čína chce vystěhovat 200.000 lidí, aby uvolnila prostor pro pandy

Čína hodlá vystěhovat více než 200.000 lidí z domovů, aby uvolnili prostor v oblasti, kde má vzniknout rezervace pro pandy velké. Informoval o tom dnes zpravodajský server The Times.

Národní park pro pandy velké je prvním ze série chystaných rezervací na ochranu ohrožených zvířat a ekosystému. Bude se rozprostírat na ploše ploše více než 27.000 čtverečních kilometrů a táhnout se z provincie S'-čchuan ma jihozápadě země do provincií Kan-su a Šan-si na severozápadě. Plocha rezervace bude zhruba odpovídat Středočeskému kraji včetně Prahy spolu s Jihočeským a Ústeckým krajem dohromady.

Po mnoha desetiletích, kdy si lidé z území obývaného pandami stále více ukrajovali, se úřady S'-čchuanu, kde žije nejvyšší počet pand ve volné přírodě, rozhodly vystěhovat více než 200.000 horníků, dřevařů a dalších obyvatel.

Podle posledního sčítání v únoru 2015 v Číně žilo ve volné přírodě 1864 pand velkých plus 471 v zajetí. Úspěšný odchov pand v zajetí i stoupající počet kusů ve volné přírodě přiměl Mezinárodní svaz pro ochranu přírody v září loňského roku zmírnit hodnocení jejich stupně ohrožení: z kategorie ohrožených druhů se pandy přesunuly do kategorie zranitelných druhů.

Čína nicméně vnímá svůj národní symbol jako nadále ohrožený a minulý měsíc schválila vytvoření parku v rámci snahy o podporu dalšího růstu počtu volně žijících pand a ekologické zotavení oblasti, kterou tato zvířata obývají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů