Úterý, 19. března 2024

Na svatého Řehoře čáp letí přes moře

Na svatého Řehoře čáp letí přes moře

Řehoř svůj svátek oslavil včera. Podle této všem dobře známé pranostiky by měla být čapí hnízda v našem okolí zatím prázdná a my můžeme čápy co nevidět očekávat. Skutečnost je ale trochu jiná. Při pohledu na mapu čapích hnízd na cap.birdlife.cz zjistíme, že je již obsazeno 34 hnízd. Někteří čápi tedy již přilétli. Proč, když většina je pranostice věrná? Chování čápů se mění. Zapojte se do sledování jejich příletu a datum, kdy se poprvé objeví na vašem hnízdě, zadejte na cap.birdlife.cz!

Známe dvě hlavní tahové cesty čápů: východní (přes Malou Asii) a západní (přes Gibraltar). V posledních letech se však stále více setkáváme se zimováním ptáků nejen v jihozápadní Evropě, ale i v Česku. Teplejší zimy a nízká či dokonce žádná sněhová pokrývka umožní čápům naši zimu přežít. ,,Při pohledu na mapu hnízd většinu obsazených vidíme v západní části republiky," uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické. "To je oblast, odkud čápi odlétají západní tahovou cestou. Je velice pravděpodobné, že čápi, kteří již na hnízdech jsou, strávili zimu v jihozápadní Evropě."

Tah čápů je velice závislý na počasí a na něm bude záležet, za jak dlouho se zbývajících čápů dočkáme. Pokud je zima a prší, čápi se zdržují na vlhkých loukách, kde se snaží najít potravu a čekají na lepší počasí. ,,Čápi jsou plachtaři, kteří využívají stoupavých vzdušných proudů. Ty v chladném období nenajdou a musí čekat," vysvětluje Dobruská.

Zapojte se do sledování jejich příletu. Sledujte čapí hnízda ve svém okolí již nyní, směřujte k nim své výlety a i jejich negativní kontroly nám zadávejte na cap.birdlife.cz! Jen tak můžeme zachytit co nejpřesnější přílet jednotlivých párů.

A jelikož čáp bílý je první z ptáků, jejichž přílet sledujeme na Jaro ožívá, podělte se s námi o své letošní první pozorování čápa na www.springalive.net! Jaro sice ještě nezačalo, ale při procházce přírodou jeho příznaky již uvidíte i uslyšíte na každém kroku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů