Úterý, 19. března 2024

Ostravská zoo opět otevře skleníky s tropickými rostlinami

 Ostravská zoo opět otevře skleníky s tropickými rostlinami

Ostravská zoologická zahrada po zimní přestávce opět otevře návštěvníkům skleníky s tropickými a subtropickými rostlinami. Využívají se k dekoraci a údržbě expozic v areálu zoo. První komentované prohlídky pěstebních skleníků připravuje na 6. května, řekla dnes ČTK mluvčí zoo Šárka Nováková. Návštěvníci mohou ve sklenících na ploše 1000 metrů čtverečních také vidět a ochutnat tropické a subtropické ovoce nebo různé druhy bylinek a koření.

"Ve sklenících je možné například vidět nově upravené expozice pro epifytní rostliny, mezi které patří také různé druhy orchidejí a bromélie. Epifyty rostou na žijících rostlinách, ale vyživují se samostatně, neparazitují na nich," uvedla Nováková.

Návštěvníci mohou při návštěvě skleníků i ochutnat různé tropické plody nebo aromatické byliny. V současnosti v zoo dozrávají například plody nízké odrůdy banánovníku, pomeranče, mandarinky, tahitské lajmy, limetky či kumquaty a rovněž kávovník arabský.

Skleníky budou přístupné až do konce října, a to vždy o víkendech v 11:00 a 14:00. "Sraz zájemců je vždy u vstupu do zoo, kde si skupinu průvodce vyzvedne. Prohlídky jsou zahrnuty v ceně vstupného do zoo. Z důvodu omezené kapacity je nutná rezervace předem, a to na čísle 596 241 269 nebo osobně na vrátnici zoo při návštěvě areálu," uvedl pracovník dendrologického oddělení a jeden z průvodců David Kubala.

Ostravská zoologická zahrada loni oslavila 65 let od svého založení. Chová přes 400 druhů zvířat. V roce 2016 podruhé prolomila hranici půl milionu návštěvníků. Zavítalo do ní 509.336 lidí, což bylo zhruba o 19.000 více než o rok dříve. Zahrada tak patří k nejvyhledávanějším turistickým atrakcím v regionu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů