Úterý, 19. března 2024

Veřejná debata o ochraně alejí se v posledních letech zkvalitňuje, shodli se účastníci konference Aleje 2017

Veřejná debata o ochraně alejí se v posledních letech zkvalitňuje, shodli se účastníci konference Aleje 2017

V závěru minulého týdne se v Pardubicích uskutečnil čtvrtý ročník mezinárodní konference Aleje 2017. Také tentokrát se konference zúčastnila i řada expertů ze zahraničí a účastníci tak měli možnost srovnávat přístup k obnově a údržbě stromořadí v naší krajině se situací v Německu, Švédsku, Polsku a na Slovensku. Přednášeli také zástupci Ministerstva životního prostředí ČR a Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, zástupci Správy a údržby silnic Pardubického kraje a odborníci z vysokých škol. Účastníci dvoudenní akce se také vypravili do terénu za alejemi a stromy Pardubického kraje. Arnika jim nabídla již tradiční ,,výpravu do alejí", během které se setkali s odborníky, se zástupci místních samospráv a s aktivními občany.

V průběhu akce zaznělo několik závažných sdělení:

1. Společnost se rozhodla, že bude dřeviny a stromořadí jako součást přírody a krajiny chránit zákonem, není to tedy zákon ochranářů nebo pro ochranáře, ale pro všechny.

2. Rekonstrukce komunikací musí být prováděny moderním způsobem, který kromě technické vyspělosti řešení zahrne i úctu k přírodním a kulturním zdrojům krajiny, včetně alejí.

3. Od Ministerstva životního prostředí očekáváme větší aktivitu při řešení problémů s vlastnickými vztahy a výkupy pozemků vhodných pro výsadby stromů, než tomu bylo doposud.

4. Setkání zainteresovaných stran musí být diskuzí, nikoliv střetem jednotlivých zájmů. Zdánlivě jednoduchý recept se skrývá za těmito slovy: komunikovat - vysvětlovat - spolupracovat - myslet dopředu.

Konferenčních jednání se účastnil také Václav Kroutil, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro životní prostředí a zemědělství, který řekl: ,,Jsem rád, že dnes odstartujeme další komunikační platformu a že tato platforma je právě v Pardubickém kraji. Vážím si také toho, že dnešní konference nabrala mezinárodní charakter. Vzhledem k tomu, že jsem původem zemědělec z Železných Hor, tak vím, jak je důležité, aby v této komunikaci zemědělci nebyli opomíjení."

,,Tato setkání přispívají i k tomu, aby nedocházelo ke zbytečným střetům různých zájmových skupin, které se tu v minulosti odehrávaly řadu let. Vzájemná komunikace je příležitostí ke sdílení dobré praxe, ze které by bylo prospěšné, abychom si všichni vzali příklad a neopakovali nesmyslné chyby," doplnil Václav Kroutil.

Arnika se věnuje tématu ochrany a obnovy stromořadí už řadu let. Zejména v letech 2008 -2009 vedla aktivní kampaň s cílem získat na svou stranu orgány ochrany přírody a zastavit masivní kácení stromů podél silnic.

,,Od té doby se mnohé ne zrovna zásadně změnilo, ale určitě posunulo dál. Mám teď na mysli zejména způsob komunikace a také kvalitu informací a znalostí, které získaly a začaly využívat obě strany oné velké veřejné diskuze o Alejích. Letošní konferenci jsme organizovali ve spolupráci se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje, ve kterém se podél silnic nejen kácí, ale i sází. Silničáři tak dostali prostor obhájit svůj přístup k údržbě a obnově stromů podél komunikací," říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová.

"Správa a údržba silnic Pardubického kraje věnuje doprovodné zeleni maximální pozornost. Myslíme si, že silniční stromoví neodmyslitelně patří k české krajině. Nejcennější na dnešním setkání je, že tu probíhá dialog a pokud se o problémech mluví, je to vždycky jedině dobře," řekl v úvodu konference Ing. Miroslav Němec, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

V průběhu ,,Výpravy do alejí" se účastníci seznámili například s výsadbou zeleně realizovanou Správou a údržbou silnic Pardubického kraje, přístupem k péči o staleté stromy v komponované kulturní krajině Slavické obory či s kontroverzní kauzou aleje k Neratovu podél Opatovického kanálu. Velký zájem byl také o výklad arboristy přímo u mohutného kmenu památné Lípy na Lipce, která získala titul Strom roku 2016 v České republice.

,,Děkuji organizačnímu týmu za profesionální přístup a velmi dobře připravenou konferenci. Zejména oceňuji podmínky, jaké byly vytvořeny pro zahraniční přednášející i účastníky," řekl účastník Patrik Olsson, který pracuje pro švédskou správu silnic jako odborník na silniční zeleň.

Konferenci jsme připravili ve spolupráci s Pardubickým krajem a Správou a údržbou silnic Pardubického kraje. Osobní záštitu udělili Konferenci Aleje 2017 náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš, náměstek primátora města Pardubice Jiří Rozinek a také radní a předseda Komise pro životní prostředí města Pardubice František Weisbauer.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů