Sobota, 20. dubna 2024

Zvířata v ZOO Hluboká nad Vltavou můžete nakrmit elektroodpadem

Zvířata v ZOO Hluboká nad Vltavou můžete nakrmit elektroodpadem

Víte, čím se živí mara stepní? Nebo třeba medvěd grizzly, kočkodan Dianin a další zvířata chovaná v českých zoologických zahradách?

Jestli nevíte, nevadí. Přesto je můžete pomoci nakrmit. Vhod jim přijde například stará žehlička, rychlovarná konvice nebo třeba toustovač. Ne, není to vůbec takový nesmysl, jak se může zdát.

Už ve třech zoologických zahradách po celé České republicebyly umístěny speciální kontejnery na vysloužilé spotřebiče, jejichž obsah pomůže nakrmit chovaná zvířata.Jednou z nich je i mara stepní.

Postaral se o to kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektroodpadu ELEKTROWIN, který za naplněný kontejner vyplatí zoologickým zahradám finanční odměny. A ošetřovatelé už vědí nejlépe, co pro chovaná zvířata obstarat za tyto peníze dobrého.

První zoologickou, která takovýto kontejner pořídila, byla ZOO Hluboká. Vhozením starého elektra do kontejneru, který je zde od 15. dubna letošního roku, mohou návštěvníci pomoci nakrmit maru stepní, hlodavce příbuzného morčatům, který dorůstá délky 69 - 75 cm, v dospělosti váží 9-16 kilo a na útěku před dravci dokáže vyvinout rychlost až 45 kilometrů.

Další kontejnery najdete v zoologických zahradách v Děčíně a Liberci. Tam návštěvníci mohou pomoci nakrmit medvěda grizzlyho a koně Převalského.

Odměny, které všechny zapojené ZOO za vysbírané spotřebiče obdrží, budou ale v každém případě vítaným příspěvkem. Je na návštěvnících, aby dorazili v co nejhojnějším počtu a vzali s sebou malé spotřebiče, co se do kontejneru vejdou, už nefungují a doma jen překáží.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů