Úterý, 19. března 2024

Ostravské studio ČT uvede nové díly pořadu Klenoty naší krajiny

Ostravské studio ČT uvede nové díly pořadu Klenoty naší krajiny

Ostravské studio České televize připravilo osm nových dílů cestopisného pořadu Klenoty naší krajiny, který se věnuje výjimečným lokalitám v chráněných krajinných oblastech na českém území. Průvodce, kterým je i ve třetí řadě série herec Miroslav Vladyka, divákům představí například Poodří či Šumavu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ostravského studia ČT Kristina Kačmarská. První díl věnovaný Slavkovskému lesu uvede program ČT2 4. května ve 21:30.

V Česku je 26 chráněných krajinných oblastí. Zahrnují všechny podoby české krajiny, od nížin přes lužní lesy až po skalní města či vysoká pohoří. Tyto lokality zaujímají celkem 11.000 kilometrů čtverečních, což je čtrnáct procent rozlohy České republiky. Autoři cyklu Klenoty naší krajiny postupně představují všechny z nich.

"Smyslem projektu bylo sestavit audiovizuální mapu české krajiny, tedy českých chráněných krajinných oblastí. A do této mapy zasadit příběhy, osudy a tradice s krajinou a přírodou spojené. Máme pocit, že se nám to povedlo," řekl dramaturg ostravského studia Josef Albrecht. Třetí série putování začne ve Slavkovském lese a diváci postupně uvidí díly věnované Poodří, Českému krasu, Šumavě, Brdům, Lužickým horám, Českému lesu a Blaníku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů