Úterý, 19. března 2024

Do Dánska se po dvou stech letech vrátili vlci

Do Dánska se po dvou stech letech vrátili vlci
Po dvou stech letech se do Dánska vrátili vlci. Smečka, jejíž součástí je i jedna samice, přišla z Německa a usadila se v řídce osídlené západní části Jutského poloostrova. Agentuře AFP to sdělil zoolog Peter Sunde z univerzity Aarhusu.
Vlci podle Sundeho německo-dánské hranice překročili poprvé již v roce 2012, na základě testů DNA se ale nyní podařilo poprvé dokázat, že je ve smečce kromě nejméně čtyř samců také jedna samice. Je tak podle něj možné, že se v Dánsku poprvé po dvou stech letech ve volné přírodě narodilo nebo brzy narodí vlčí mládě.
Podle Sundeho se v Dánsku zřejmě usadili mladí jedinci, které jejich smečky vyhnaly z původních teritorií na území Německa. Tam vlci žijí především na území spolkových zemí Braniborsko a Dolní Sasko. Za sebou tak mohou mít nyní už dánští vlci cestu dlouhou i 500 kilometrů, uvedl zoolog.
Místo, kde se vlci v Dánsku usadili, zoologové tají, aby je uchránili před případnými lovci. Právě nadměrný lov způsobil, že vlk na počátku 19. století z Dánska zcela zmizel.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů