Úterý, 19. března 2024

Návštěvníci zámku v Jevišovicích mohou sledovat netopýry v přímém přenosu

  Návštěvníci zámku v Jevišovicích mohou sledovat netopýry v přímém přenosu

Jedinečnou příležitost seznámit se blíže s životem netopýrů mají nyní dospělí i děti na zámku v jihomoravských Jevišovicích. Díky nově spuštěnému kamerovému přenosu mohou pozorovat, co se právě odehrává v letní kolonii netopýrů velkých, kteří sídlí ve zdejších půdních prostorách.

Starý zámek v Jevišovicích je nejen cennou kulturní památkou, ale také sídlem početné letní kolonie netopýrů velkých. Každoročně od dubna do srpna obývá půdu zámecké kaple asi 400-600 samic, které tu společně rodí a odchovávají mláďata. "Netopýři žijí skrytě a pro mnoho lidí stále představují poněkud záhadné noční tvory. Prostřednictvím infračervené kamery, která snímá aktuální dění v úkrytu, mohou nyní návštěvníci zámku pozorovat, jak se v kolonii rodí mláďata, jak rostou a osamostatňují se. Chování netopýrů je velmi zajímavé a v lecčems podobné člověku. Třeba tím, že každá samice má jen jedno mládě, o které musí intenzivně pečovat a naučit ho hledat si potravu i úkryty," vysvětluje Antonín Reiter z Jihomoravského muzea ve Znojmě, který kolonii v Jevišovicích pravidelně sleduje od roku 1994. Půdu kaple však netopýři využívají jako tradiční úkryt již od roku 1958, v současnosti se jedná o největší známou kolonii tohoto druhu na jihozápadní Moravě.

Netopýří pozorovateln! a byla vytvořena Českou společností pro ochranu netopýrů v rámci projektu "Na půdě, tam to žije -- aneb poznejte tajemný svět netopýrů!", který finančně podpořily SFŽP ČR a MŽP. "Netopýři často osídlují úkryty v lidských stavbách a pro zachování jejich populací je velmi důležité, aby obyvatelé a správci budov poznali způsob jejich života a spolupracovali na jejich ochraně. Kamerový přenos je jednou z možností, jak život netopýrů veřejnosti přiblížit. Jsme rádi, že bylo možné netopýří pozorovatelnu zřídit právě v Jevišovicích, a to díky spolupráci s Moravským zemským muzeem, které je správcem této památky. Zámek je totiž zároveň modelovým příkladem lokality, kde se v minulosti podařilo provést rekonstrukci střechy nad zámeckou kaplí tak, aby při tom nedošlo k ohrožení netopýrů a aby zde pro ně zůstaly nadále zachovány vhodné podmínky", říká koordinátorka projektu Eva Cepáková.

Možnost seznámit se blíže s létajícími savci mají lidé i na dalších hradech a zámcích. Do pro! jektu se totiž zapojilo téměř 30 lokalit po celé České republi! ce, kde se dospělí i děti dozvědí zajímavosti ze života netopýrů prostřednictvím pracovních listů, výkladu průvodců či pravidelně konaných akcí pro veřejnost. Další netopýří pozorovatelny s kamerovým přenosem mohou lidé navštívit na středočeském hradě Točník a na hradě Sovinci na Bruntálsku. Interaktivní netopýří mapu s tipy na výlety a další informace o jednotlivých aktivitách najdou zájemci na projektovém webu napude.sousednetopyr.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů