Úterý, 19. března 2024

Chceme dostatek kvalitních potravin bez poškozování zdraví a životního prostředí

Chceme dostatek kvalitních potravin bez poškozování zdraví a životního prostředí

Od počátku mého působení v Evropském parlamentu se zabývám prevencí rakoviny. Evropa čelí skutečné epidemii této zákeřné choroby. Tato nepříjemná skutečnost je bohužel potvrzena mnoha odborníky a statistikami.

Je také zřejmé, že jedním z faktorů souvisejících s epidemií rakoviny i s rozvojem některých dalších nepřenosných onemocnění, může být zvýšené užívání některých pesticidů, zejména těch, které narušují hormonální funkce lidského organismu.

Současné intenzivní zemědělství se zdá být na používání chemických pesticidů zcela závislé a často je jak politikům, tak veřejnosti předkládán argument, že bez používání chemických pesticidů nás zemědělci prostě nedokáží nakrmit. Je tedy třeba hledat z tohoto začarovaného kruhu cestu ven. Jednu z možností vidím právě v používání biologických pesticidů představující nízké riziko. Tyto přípravky mohou být životaschopnou náhradou chemických pesticidů jak pro konvenční, tak ekologické zemědělce. Používání méně nebezpečných a netoxických látek a větší využití pesticidů představující nízké riziko je ale omezeno malým množstvím dostupných přípravků a velmi pomalým procesem schvalování nových.

Ze všech výše uvedených důvodů bylo logické přijít s iniciativou, která podpoří rychlejší a snadnější povolování biologicky nízkorizikových pesticidů v EU. Proto jsem s kolegy vypracoval návrh usnesení, které přijal Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin Evropského parlamentu. V uplynulých 12 měsících jsme pak zaznamenali intenzivní a úspěšnou spolupráci mezi zemědělci (COPA-COGECA), výrobci biologických přípravků (IBMA) a Evropským parlamentem.

Díky této široké spolupráci jsme na plenárním zasedání Evropského parlamentu nakonec pro toto usnesení, vyzývající Evropskou komisi mimo jiné k zrychlení hodnocení, povolování, registraci a monitorování používání nízkorizikových biopesticidů, shodli a získali obrovskou podporu všech politických skupin.

V úterý 6. června jsem v Evropském parlamentu uspořádal další pracovní setkání týkající se právě využití zmíněných nízkorizikových biologických pesticidů. Pozvání na tuto akci přijal eurokomisař pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenis Andriukaitis, zástupci průmyslu, zemědělci, pacientské organizace i odborníci na tuto problematiku. Stěžejním tématem bylo nalézt nejlepší alternativy ke klasickým syntetickým pesticidům, které jsou prokazatelně nebezpečné lidskému zdraví a které jsou označeny za karcinogenní.

Naším cílem je omezit používání jedovatých chemických látek a tím také omezit jejich přenos do našich potravin, a přitom najít funkční cestu, jak pomoci zemědělským odvětvím vyrobit dostatek kvalitních potravin bez poškozování životního prostředí a našeho zdraví.

Autor: Pavel Poc

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů