Čtvrtek, 28. března 2024

Solar Global staví velkokapacitní bateriové úložiště energie

Solar Global staví velkokapacitní bateriové úložiště energie

Skupina Solar Global, čtvrtý největší výrobce fotovoltaické energie v České republice, staví ve Zlínském kraji velkokapacitní bateriové úložiště energie. Solar Global tak bude teprve druhou tuzemskou firmou, která připojí do distribuční soustavy velkokapacitní baterii. Úložiště v obci Prakšice s využitelným výkonem 1 megawatt bude v plném provozu koncem letošního roku. Skupina založila novou entitu Solar Global Storage.

,,Nové úložiště vyroste nedaleko Uherského Hradiště a bude se skládat z lithium-iontových baterií," říká Jan Fousek, ředitel Solar Global Energy.

,,V akumulaci elektrické energie vidíme obrovský potenciál. Baterie budou v budoucnu hrát významnou roli ve všech elektrizačních soustavách, ve kterých budou dominovat obnovitelné zdroje elektrické energie," uvádí jeden z majitelů skupiny Vítězslav Skopal.

,,Vysokokapacitní bateriové systémy zrychlí v České republice rozvoj obnovitelných a alternativních zdrojů energie v domácnostech a firmách. Instalace takových zdrojů totiž nebude limitována kapacitou páteřní nebo regionální přenosové soustavy. Akumulace naopak sníží její zatížení, eliminuje kritické stavy sítě a umožní efektivnější využití energie z nekonvenčních zdrojů," popisuje výhody Vítězslav Skopal.

Bateriový systém v Prakšicích bude dosahovat vysoké účinnosti se změnou střídavého proudu na stejnosměrný a naopak. Transformátor umožní přeměnu střídavého proudu z nízkého na vysoké napětí. Požadovaná doba životnosti bateriového systému je minimálně 5000 cyklů. Jeden cyklus znamená jedno plné nabití a vybití minimálně 80% z instalované kapacity. Náklady na výstavbu ve výši přibližně 20 milionů korun investuje Solar Global s podporou evropských fondů.

Skupina Solar Global

Solar Global, čtvrtého největšího tuzemského výrobce energie ze slunce, založil v roce 2009 Vítězslav Skopal. Skupina vlastní zdroje o celkovém instalovaném výkonu 35 MW, další zdroje nakupuje a staví. Skrze své dceřiné společnosti servisuje stovky velkých i malých elektráren, obchoduje s elektrickou energií, investuje do inovativních řešení v oblasti zelené energetiky a podporuje vědu a výzkum v ČR, zejména ve spolupráci s ČVUT. Na začátku roku 2017 spustila investiční Fond Obnovitelných Energií.

www.solarglobal.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů