Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Hlas pro tento den - Kalous pustovka

28.11.2002  |  124× přečteno      vytisknout článek

Hlas pro tento den - Kalous pustovka Kalous pustovka je světlá sova menší velikosti s krátkými pernatými oušky. Je to druh hnízdící hlavně na tundrách severní Evropy, Asie i Ameriky. Před zimou tyto sovy přeletují k jihu, v Evropě až po Středozemní moře, a v té době, od podzimu do jara, se objevují také nepříliš početně i u nás. Zdržují se pak hlavně na polích, v místech, kde se rozmnožili drobní hlodavci, u nás především polní hraboši. Kalous pustovka Autor: Pavel Čtyroký Během podzimu a někdy i v zimě nocují v počtech desítek ptáků na zemi v hustém travním porostu. Pustovka je tak jednou z mála sov, které loví ve dne. Při lovu přeletuje tichým kolébavým letem nízko nad poli. V době toku ovšem samec vykrouží do výšky a spouští se k zemi s tleskáním křídel. Tok kalouse pustovky (autor ing. Pavel Pelz) - www.rozhlas.cz Pokud je mírná zima a dostatek potravy, zahnízdí jednotlivé páry nebo i celé skupiny pustovek v místech zimovišť. Hnízdění přitom probíhá podobně jako na tundrách. Hnízda jsou na zemi v travním porostu, zejména v blízkosti podmáčených míst. U nás to však bývají i pole, především jeteliny. Jako málokterá sova si pustovka staví také jednoduché hnízdo z přinášeného materiálu. Vejce, kterých snáší až devět, jsou bílá. Samice, sedící téměř měsíc na hnízdě, se ozývá štěkavým voláním, kterým také žádá samce o přinesenou potravu. Hlas samice pustovky na hnízdě (autor ing. Pavel Pelz) - www.rozhlas.cz Mláďata se po čtrnácti dnech rozlézají do okolí hnízda a při přiblížení člověka se ozývají varovným hlasem a výhružným klapáním zobáku. Asi za měsíc jsou vzletná a během září se vydávají na cestu do zimovišť. Mláďata kalouse pustovky (autor ing. Pavel Pelz) - www.rozhlas.cz Základní údaje Kalous pustovka (Asio flammeus) je sova velikostí a zbarvením podobná kalousi ušatému, je však světlejší a \"ouška\" na hlavě má kratší a většinou přilehlá. Téměř nikdy nesedá na stromech nebo na keřích, nýbrž na zemi. Vyskytuje se v otevřené krajině, u nás především jako zimní host ze severu. Na podzim a v zimě lze na polích nebo na loukách zastihnout i skupiny několika jedinců. Loví nejen v noci, ale i za světla; její hlavní kořistí jsou drobní hlodavci. U nás hnízdí pouze ojediněle. Do hnízda, které je na zemi na vlhkých místech, snáší samice v dubnu 5 až 9 vajíček. Zahřívá je sama, o mláďata se starají oba rodiče. Silně ohrožený, zákonem zvláště chráněný druh. Zdroj: Hlas pro tento den - zvukovy atlas nasi fauny (http://www.rozhlas.cz/hlas) (c) Český rozhlas Online (http://www.rozhlas.cz)


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist