Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

VYZKOUŠEJTE SE!

04.02.2005  |  132× přečteno      vytisknout článek

VYZKOUŠEJTE SE!

Týden se s týdnem sešel a znovu vám předkládáme soubor otázek, které by měly ukázat, jak "jste na tom" se znalostmi, tentokrát o přírodě. Všichni víme, že příroda je rozmanitý, proměnlivý celek, který se neustále vyvíjí. Kdyby tomu tak nebylo, pak by na příklad koně byli velcí asi jako středně veliký pes a místo abychom chodili do smrkového lesa na houby, bychom se prodírali pralesem z plavuní a přesliček. Nemusíme zdůrazňovat že živé složky přírody vč. člověka jsou závislé na složkách neživých, jako je půda, vzduch, voda, světlo a dalších.

      Všichni si ze školy asi pamatujeme, že živé organismy produkují převáženě kyslík a kysličník uhličitý a tyto plyny že jsou nezbytně nutné pro vytvoření atmosféry, nutné pro život na Zemi. Všichni asi víme, že všechny vztahy v přírodě jsou navzájem propojeny a že bez jedné složky by nebylo ani složky druhé. Bez kyslíku a kysličníku uhličitého by se nemohla (za přispění dalších složek, třebas bakterií) vytvořit další složka, organická hmota, z té půda, na ní flora a následně i fauna. Pro člověka je životně důležité poznávání jednotlivých vazeb v přírodě, neboť zničení jedné z nich by mohlo v obecné souvislosti mít nedozírné následky. Ostatně některé příznaky ohrožování přírodních vazeb poznáváme již dnes. Ozonové díry, oteplování klimatu, ničení korálových útesů.... A tak pusťme se do testu, který nám řekne, jak jsme na tom se znalostmi o přírodě.

     1. Nejjednodušší rostliny jsou:
a) prvoci
b) řasy
c) mechy
d) kapradiny

     2. U nejnižších jednobuněčných živočichů buňka nevykonává:
a) komunikační činnost
b) látkovou výměnu
c) pohyb
d) rozmnožování

     3. Chromozomy předávají informace o:
a) stravě
b) rozmnožovacím pudu
c) dědičnosti
d) zániku buňky

     4. Základy buněčné teorie formuloval:
a) americký biolog Lindsday
b) český přírodovědec J.E.Purkyně
f) francouzský anatom Z Vachslei
c) ruský předchůdce Mičurina A.E.Davidovič

     5. J.G. Mendel, žijící v Brně položil základy nauky o dědičnocti v r.:
a) 1839
b) 1898
c) 1874
d) 1865

     6. Za zakladatele odborného přírodovědeckého systému je považován:
a) Darwin
b) Mendělejev
c) Curie
d) Liné

     7. Mezi rostliny stélkaté bezcévné nepatří:
a) houby
b) mechorosty
c) sinice a řasy
d) lišejníky

     8. Mezi členovce nepatří:
a) pavouci
b) stonožky
c) znakoplavky
d) sumýši

     9. Druhů plazů žije v současnosti asi:
a) 4000
b) 1200
c) 2000
d) 2800

     10. Jedním z prvních předků člověka, žijícím asi před 14 miliony let byl:
a) Ramapithecus
b) Australopithecus
c) Homo erectus
d) Neandrtálec

     11. Homo sapiens sapiens - Člověk moudrý vznikl asi před:
a) 60000 tisíci léty
b) 40000 tisíci léty
c) 25000 tisíci léty
d) 10000 tisíci léty

     12. První lesy a pralesy na Zemi vznikly v Prvohorách v:
a) Devonu
b) Kambriu
c) Triasu
d) Pleistocénu

     13. Nejvyšším stupněm ochrany přírody je:
a) Chráněný druh rostlin a živočichů
b) Státní přírodní rezervace
c) Chráněná krajinná oblast
d) Národní park

     14. Největším chráněným přírodním celkem v ČR jsou:
a) Krkonoše
b) Šumava
c) Beskydy
d) České středohoří


   Dnešní test je u konce. Pod tímto odstavcem najdete vyluštění. Za každou správnou odpověď si dejte jedničku. Za každou špatnou pochopitelně kuli. Pak sečtěte, vydělte počtem otázek a máte známku jako ve škole.

Správné odpovědi: 1-b, 2-a, 3-c, 4-b, 5-d, 6-d, 7-b, 8-d, 9-c, 10-a, 11-a, 12-a, 13-d, 14-b

Tak jak jste uspěli ? Dokázali jste odpovědět správně na naše otázky ? Jestliže jste některé nevěděli, nic nevadí. Teď už je víte. A jelikož rozsah naší přírody je neomezený, v příštím kvizu se ještě ke znalostem z přírodních věd vrátíme.

Související články:
VYZKOUŠEJTE SE! - 3. (Chemie) (26.01.2005)
VYZKOUŠEJTE SE! - 2. (Fyzika) (19.01.2005)
VYZKOUŠEJTE SE! - 1. (Vesmír) (12.01.2005)

Zdroj: www.temere.com


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist