Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Kuna lesní

26.03.2006  |  179× přečteno      vytisknout článek

Kuna lesní

 

Délka těla činí 43-51 cm, samci jsou větší než samice, délka ocasu 20 až 26 cm, hmotnost až 1,8 kg. Okraje ušních boltců, hrdlo a náprsenka jsou nažloutlé, ostatní srst hnědá. Ocas je dlouhý a huňatý, končetiny krátké, s osrstěnými nášlapnými ploškami. Silné drápy usnadňují kunám šplhání po stromech a ocas jim přitom slouží k balancování. Hustá srst kun je složená z dlouhých pesíků a kratší jemnější podsady. Na horním pysku narůstají hmatové vousy a několik hmatových vousů vyrůstá v koutcích oka. Výměna letní srsti za zimní probíhá na podzim. Zimní srst je tmavší a hustší než letní srst. Samičky se liší od samečků světlejším zbarvením hřbetu a o něco méně nápadnou náprsenkou. Náprsenka u kuny lesní je kratší než u kuny skalní a nevětví se . U mláďat jsou hrdlo a hruď světlejší. Je rozšířena po celé Evropě s výjimkou Pyrenejského poloostrova, na západní Sibiři, v Malé Asii, na Kavkaze a v Íránu. Obývá lesy všeho druhu a velké parky. v horách se vyskytuje až k hranici lesa. Často šplhá po stromech, čímž dominuje nad většinou ostatních evropských savců. Odpočívá v prostornějších dutinách starých stromů, využívá větší ptačí budky nebo větší hnízda ptáků a veverek. Je aktivní ve dne i v noci. Zimní spánek není u kuny lesní vyvinut. Osrstěná chodidla ji v zimě nechrání jen před chladem, ale umožňují jí dobře běhat po sněhové pokrývce. Potravou jsou veverky, myši a ostatní drobní hlodavci, ptáci až do velikosti jeřábka lesního. Plení ptačí hnízda a kolonie stromových netopýrů a nepohrdne ani bobulemi, ovocem, bukvicemi a větším hmyzem. Kuna lesní se páří od poloviny června do poloviny srpna. Po prodloužené březosti (asi 9 měsíců) se v březnu až dubnu příštího roku rodí 2 až 5 mláďat. Ta jsou asi 9 - 12 cm dlouhá, váží asi 30 g, jsou slepá, hluchá a bezzubá avšak pokrytá hustou a hladkou srstí. Kojící matka má 2 páry mléčných bradavek a při kojení se ozývá jemným signálním švitořením. Období kojení je dlouhé a teprve po 36 až 45 dnech života jsou mláďata matkou přeorientována na pevnou potravu. Oči se mláďatům otevírají během 34. až 38. dne života. Mláďata opouštějí poprvé doupě asi po dvou měsících života. V tu dobu jsou hravá, učí es pohybovat po stromech a chytat kořist. Jakmile dosáhnou stáří 4 měsíců, rozpadá se celá matriarchální rodina. Kuna lesní dospívá až v následujícím roce života. Soudí se, že ve volné přírodě se dožívá stáří 8-10 let, ale v zajetí žije až 15 let.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist