Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Houbaři už vyrazili do lesů

11.07.2006  |  zdroj: Benešovský deník  |  124× přečteno      vytisknout článek

Houbaři už vyrazili do lesů

V plném proudu je houbařská sezona. Začala už v červnu, kdy se objevily první hřiby borové a dubové, kováře, kozáky, křemenáče, babky a některé druhy holubinek, na teplejších místech i bedly a klouzky. V červenci budeme navíc sbírat i lišky a muchomůrky růžovky i další druhy podle klimatických podmínek. Ale pozor - objeví se i houby jedovaté!

O nebezpečných jedovatých houbách jsme psali v červnu - šlo o smrtelně jedovatou mochomůrku zelenou a prudce jedovatou mochomůrku tygrovanou. K nim musíme přiřadit i čechratku podvinutou, holubinku vrhavku a některé druhy pavučinců. Proto stále platí známé - co dobře neznám, to nesbírám! Věnujme se ale těm plodnicím hub, které v červenci doporučujeme všem milovníkům přírody a lesa.

Liška obecná patří k nejchutnějším

Za jednu z nejchutnějších hub je odedávna pokládána liška obecná (Cantharellus cibarius), která se ale v posledních letech z našich lesů takřka vytratila - výjimkou je jihočeský region. Vlastní houba je celá žlutá a v mládí se podobá hřebíku se zaoblenou hlavičkou. Dužnina je tuhá a bílá. Má specifickou chuť, za syrova až štiplavě palčivou, ale příjemně voní. Lišky rostou od června do podzimu v jehličnatých i listnatých lesích, většinou v hejnech. Použití: Lišky výtečně chutnají ve smaženici, v kulajdě s pravými hřiby a také v octovém nálevu.

Hřib dubový roste od jara do podzimu

Klobouk má hřib dubový (Boletus reticulatus) tlustě masitý, sklenutý až ploše rozložený, světle okrový nebo kožově hnědavý, suchý a matný. Dužnina je pevná, bílá a neměnlivá. Rourky jsou v mládí bělavé, později žlutozelené s drobným okrouhlým ústím. Třeň je válcovitý, většinou sytě okrově zbarvený, v horní polovině s vyniklou síťkou. Dubák roste od jara do podzimu, nejvíce podle oblastí v květnu a v září, v listnatých a smíšených lesích, na hrázích rybníků, hlavně pod duby, méně často pod buky a lipami. Je to vynikající jedlá houba. Použití: Hodí se k jídlu ve všech úpravách i k sušení. Dosti snadno však červiví.

Muchomůrka růžovka má široké uplatnění

Tato houba - lidově zvaná masák - má klobouk 5 až 15 cm široký, růžově masový, pokrytý světle hnědavými bradavkami. Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) má bělavou dužninu, která poraněním a na řezu slabě růžoví. Lupeny jsou bělavé s narůžovělým nádechem, dosti široké a nepříliš husté. Třeň je válcovitý až 15 cm dlouhý a 1 - 3 cm široký, bělavý, poraněním růžovějící, ozdobený nahoře širokým bělavým prstenem, který je hustě rýhovaný. Chuť je zprvu příjemná, pak škrablavá a vůně skoro žádná. Růžovka roste v létě a na podzim dosti hojně v lesích všeho druhu. Při sbírání je však třeba být ve střehu - hrozí nebezpečí záměny této vynikající houby s prudce jedovatou muchomůrkou tygrovanou. Použití: Je výborná v polévkách, k opékání na tuku nebo obalovaná jako řízek.Našli jste a vybrali si správné houby? Dobrou chuť!

GULÁŠEK Z MASÁKŮ JE JEDNA BÁSEŇ

Bylo by škoda zapomenout na jeden osvědčený recept - segedínský guláš z masáků. Potřebujeme:500 g růžovek (masáků), 1 cibuli, 250 g kysaného zelí, 2,5 g kysané smetany, olej, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžičku mleté sladké papriky, kmín, mletý pepř a sůl.

Postup:

- Nasekanou cibuli zesklovatíme na oleji.

- Přidáme nakrájené houby, lehce je osolíme a podusíme 10 minut.

- Přidáme zelí, papriku a kmín a dusíme dalších 15 minut.

- Guláš zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, krátce povaříme a odstavíme z ohně.

- Vmícháme smetanu, případně ještě dochutíme cukrem, octem, pepřem nebo solí a již nevaříme. Podáváme s noky, knedlíky nebo těstovinami.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist