Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Češi přichází na chuť šnekům

05.05.2008  |  zdroj: Podniky a trhy  |  172× přečteno      vytisknout článek

Češi přichází na chuť šnekům Až si bude pařížská knihovnice Cecile pochutnávat na tradiční francouzské delikatese - šnecích po burgundsku, možná bude na talíři ležící ulita pocházet z české louky. Češi totiž do země Galského kohouta vyváží ročně okolo pěti set tun šnečího masa. To je však pouhých pět procent celkové spotřeby hlemýžďů ve Francii.

Šnečí maso vyvážené z tuzemska pochází až na výjimky z volné přírody. Farem na jejich pěstování je v Česku minimum. Kvalita se liší nejen u jednotlivých druhů šneků. Jejich výkupci kromě toho mají sice největší zájem o hlemýždě zahradního, který podle nich představuje dobrý standard. Odborníci však sbírané šneky nepovažují za dobrou volbu.

"Šneci z volné přírody se nedají uvařit úplně doměkka kvůli svému stáří. Stářím je rovněž negativně ovlivněna jejich chuť," tvrdí Dorota Součková, majitelka brněnské firmy Snailex Plus, která provozuje šnečí farmu. Zatímco na šnečích farmách se hlemýžď dožívá v průměru pěti měsíců, v přírodě žijící šneci dosahují zpravidla okolo pěti až osmi let stáří.

I tak se dobře prodávají. Některé obce v Česku dokonce už sběr šneků zakázaly. Podle Agentury ochrany přírody a krajiny však sběr v přírodě jejich stavy neohrožuje - hlavně proto, že výkupní velikost musí dosáhnout tří centimetrů. Pokud se stavy hlemýžďů sníží, sběr se přestává vyplácet a populace se přirozeně obnoví.

Netradiční chuť šnečího masa už objevují i Češi. Podle údajů firmy Snailex Plus snědí domácí konzumenti okolo deseti tun šneků za rok, spotřeba však prý stále stoupá. Tento trend potvrzuje i Ondřej Vyhnálek z firmy Helix - Liberec, která šneky vyváží a také dodává do tuzemských velkoobchodů.

"Lidé už začínají zkoušet něco jiného, než je řízek nebo vepřová kýta," tvrdí Vyhnálek. Podle něj se tuzemská spotřeba šnečího masa, které je velmi výživné a navíc obsahuje jen 0,8 procenta tuku, zvýšila o třetinu. V porovnání s vývozem je však stále mizivá.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist