Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Z našich ptáků: Stehlík obecný

22.03.2009  |  154× přečteno      vytisknout článek

Stehlík je náš nejpestřejší a nezaměnitelný pěvec.

Na přední části hlavy má jasně červenou masku, temeno a zadní část krku jsou černé. Mezi těmito barvami se táhne bílý pruh, tvořící jakýsi náhrdelník. Na prsou je široký hnědavý pás, zbytek spodiny těla a kostřec jsou bílé. Hřbet je hnědý, křídla uhlově černá s širokou žlutou křídelní páskou. Konce letek a konce ocasních per černého ocasu mají bílé skvrny. Zobák je dlouhý a špičatý, slonovinový. Rozeznat pohlaví je dost obtížné; u samečka zasahuje červená maska až na zadní okraj oka a peříčka u kořene zobáku jsou černá, u samičky jde červeň zdola jen do poloviny oka a peříčka u zobáku jsou hnědá. Mladí ptáci až do podzimního pelichání nemají červenou masku, hlava je šedohnědá a rozpitě čárkovaná. Záda a spodní strana jsou světle hnědé, tmavě čárkované. Křídla černá se žlutými poli.

 

Ekologie

Oblíbil si parkovitou krajinu s dostatkem stromů; aleje, remízy, břehové porosty, parky, sady, hřbitovy i předměstí. Obývá i řídké listnaté a smíšené lesy. Samečkové začínají zpívat už v únoru, kdy se ještě zdržují v zimních hejnech. Začátkem dubna se hejna rozpadají a tvoří se páry. Hnízdí od května do července, ve střední a jižní Evropě 2x, na severu jen jednou. Hnízdo staví samička téměř výhradně na listnatých, často ovocných stromech, většinou ve vidlici větve na postranní větvi daleko od kmene. Zřídka níže než 4 m nad zemí. Hnízdo je tlustostěná miska, pečlivě spletená z jemných stébel, kořínků a mechu, s nahoře trochu dovnitř zahnutými stěnami, vše je propleteno hmyzím předivem a lišejníky. Do hnízdního důlku vystlaného chmýřím z bodláků a zvířecí srstí, snáší samička 4-5 bělavých vajíček s načervenalými tečkami a čárkami. Po celou dobu sezení 12-14 dní, ji sameček krmí. Mladé krmí zprvu hmyzem, později semeny změkčenými ve voleti. Stehlíci jsou specialisté na semena která ještě vězí v semenících, bodláků, lopuchů, pampelišek a jiných plevelů. Obratně šplhají i po tenkých větvičkách bříz a olší.Carduelis carduelis - stehlík obecný

 

Rozšíření

Hnízdiště leží od Evropy po Himálaj a v severní Africe. Vysazen byl v Austrálii, na Tasmánii, na Novém Zélandu a několika ostrovech na jihovýchodě jižní Ameriky. Je částečně tažný. U nás převážně stálý.

 

Rozšíření v ČR.

Hnízdí hojně na celém území, na horách až více než 1000 m.n.m., vyjímečně bývá pozorován v hnízdím období i nad horní hranicí lesa. V posledních desetiletích jsou počty stabilní, v letech 2001-03 u nás hnízdilo 200-400 tisíc párů.
Evropské populace jsou považovány za stabilní a zejména v západní a severní Evropě mírně rostoucí. Na celém území hnízdí přes 12 milionů párů.

ZDROJ: www.BioLib.cz, kráceno


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist