Čtvrtek, 28. března 2024

Jírovce může chránit každý, pomáhají i firemní dobrovolníci

Jírovce může chránit každý, pomáhají i firemní dobrovolníci

Ekocentrum Koniklec bojuje proti klíněnce jírovcové již od roku 1998 nejen pomocí sběru napadeného listí, ale i formou osvěty občanů. Ti pak mohou jírovce chránit sami. V poradně Ekocentra Koniklec ve Chvalově ulici na Praze 3 a na informačních stáncích se dozví vše potřebné a obdrží také speciální papírové pytle. K dispozici je jim také webová stránky klinenka.unas.cz s dalšími informacemi a formulářem pro zadávání dotazů.

Od roku 2007 spolupracuje Ekocentrum Koniklec s Fórem dárců, které ve spolupráci se sdružením Byznys pro společnost zprostředkovává pomoc firemních dobrovolníků neziskovým organizacím. Firemní dobrovolnictví je formou dárcovství, kdy firma poskytne veřejně prospěšné organizaci energii ve formě práce a času svých zaměstnanců. Tento typ dárcovství je významný proto, že jde o společnou podporu veřejně prospěšného sektoru zaměstnavatelem a zaměstnancem - zaměstnanci pomáhají svou energií a nasazením; firma pak hradí všechny náklady spojené s akcí.

Letos se do ochrany jírovců společně s pracovníky Ekocentra Koniklec zapojilo již 43 dobrovolníků z ČSOB, České spořitelny, Kooperativy, Provident Financial a T-Mobile a další se chystají pomáhat v příštích dnech. Svojí prací umožňují zvýšení počtu opakování sběru napadeného listí oproti tomu, když pracovníci Ekocentra Koniklec prováděli všechny práce vlastními silami. Pravidelné odstraňování napadeného listí je velmi podstatné pro omezení množství škůdců. Ti se totiž během sezóny stihnou vylíhnout ve třech až pěti generacích. Práce ve vnitroblocích Prahy 2 a Prahy 3 budou tedy probíhat až do prvních mrazů.

Projekt je podporován Hlavním městem Prahou a Městskou částí Praha 3. Více informací se dozvíte na webových stránkách Ekocentra Koniklec www.ekocentrumkoniklec.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů