Sobota, 20. dubna 2024

Speleologové zpřístupní spodní patro Sloupsko-šošůvských jeskyní

Speleologové zpřístupní spodní patro Sloupsko-šošůvských jeskyní

Speleologové v nejbližších týdnech zpřístupní spodní patro Sloupsko-šošůvských jeskyní v Moravském krasu. Naposledy si jej mohli turisté prohlédnout před asi 80 lety. Nová trasa bude určena pro fyzicky zdatné a starší deseti let. Na tři hodiny si zkusí práci jeskyňářů. ČTK to dnes řekl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

V Moravském krasu je zpřístupněno pět jeskyní, včetně nejznámějších Punkevních, které jsou propojeny se dnem propasti Macocha. Ve všech jsou chodníky, můstky a schodiště umožňující pohodlnou chůzi. Na nové trase, nazvané Po stopách Nagela, to bude jiné.

Vydávat se na ni budou denně pouze dvě desetičlenné skupinky. Každý návštěvník musí mít pevnou obuv, dostane zapůjčenu helmu se svítilnou.

Na trase bude osmimetrový Macošský žebřík. Kdysi si jej nechal ve Vítkovických železárnách vyrobit pro průzkum na dně Macochy badatel Karel Absolon. Žebřík je z několika kusů. Lze jej nastavit i tak, aby byl do oblouku. Komponenty se změní v jeden pevný kus po utažení šroubů.

Příchozí bude čekat zdolání Stupňovité propasti, putování vyschlým podzemním korytem Sloupského potoka a návštěva dna Nagelovy propasti. Po čtyřech se pak dostanou až k Wankelovu jezírku, které je nejzazším známým místem v tomto podzemí.

Trasa ponese jméno po Janu A. Nagelovi (1717 až 1794), jenž prozkoumával jeskyně Moravského krasu. "Novou trasou nabídneme zájemcům druh prohlídky, který žádné státem spravované jeskyně v Čechách a na Moravě nenabízejí," dodal Hebelka.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů