Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Dlask vyvine sílu v zobáku až 45 kg!

05.08.2012  |  37× přečteno      vytisknout článek

Dlask vyvine sílu v zobáku až 45 kg!

Řád: Pěvci (Passeriformes)
Čeleď: Pěnkavovití (Fringillidae)
Rod a druh: Dlask tlustozobý (Coccothraustes coccothraustes) (Hawfinch)

Popis:
Zavalitý pták velikosti špačka, délka těla 16-17 cm, váha 55 g.
Samec má velkou rezavě hnědou hlavu, sytěji zbarvený týl, mohutný kuželovitý šedočerný zobák (v prostém šatě tmavě hnědý nebo světle žlutohnědý) s černým zbarvením kolem kořene a šedý límec na krku. Hřbet je červenohnědý, kostřec rezavý, rezavý krátký ocas má bílé konce, křídla jsou tmavá s širokým bílým pruhem a spodek těla je světle růžovohnědý.
Samice je celkově světlejší a šedě hnědá na těle a na křídlech. Mláďata mají bílou bradu a spodní stranu těla šupinatě skrvnitou. Prachový šat je bílý.
V letu se pozná podle mohutné hlavy a zobáku, bílých polí na křídlech a bílé koncové pásky na ocase. Většinou se zdržuje v korunách stromů, na zem slétá aby hledal spadlé plody, po zemi se pohybuje pomalu a rozvážně, poskakuje nebo kráčí se vzpřímeným tělem, létá rychlým a lehkým vlnivým letem.

Rozšíření:
Západní palearktická oblast (včetně severní Afriky a Blízkého východu), východní část Palearktické oblasti (východní Eurasie včetně Japonska a severní Číny). Stálý a stěhovavý, severoevropští jedinci táhnou v září do jižní Evropy a vracejí se v dubnu, středoevropské populace přetahují, za tuhých zim táhnou také k jihu.

Prostředí:
Hnízdí ve světlých listnatých a smíšených lesích, ovocných zahradách, parcích, v zimě se objevují na krmítkách.

Potrava:
Živí se jádry třešní, trnek, švestek (rozklovává plody a rozstřikuje šťávu aby získal pecku, kterou pomocí jazyka pohybuje v zobáku, až najde nejslabší šev a pecku rozlouskne, vyndá z ní jazykem semeno a zatřepáním hlavy vyhodí skořápku), tvrdými semeny různých listnáčů, bukvicemi, slunečnicovými semeny, jalovcovými bobulemi, nepohrdne hmyzem a rozlouskne ty nejtvrdší brouky.

Hnízdění:
Hnízdí 1x ročně (V-VI). Žije samotářsky nebo v malých skupinách. Sameček začíná zpívat už v únoru, poskakuje kolem samičky a vystavuje na odiv své opeření. Koncem dubna začíná samice stavět hnízdo v korunách listnatých stromů (blíže ke kmeni, ve výšce 2-9 m) z klacíků, kořínků, mechu a lišejníku, vystlané zvířecími chlupy. Na 5 světle modrých, řídce černě skvrnitých vejcích sedí samice 11-14 dní, samec ji krmí a v poledních hodinách ji může zastoupit. Oba rodiče krmí mláďata z volátka hmyzem a polozralými semeny. Mláďata jsou zahaleni do dlouhého bílého prachového peří a nastavují při krmení své modročervené žlutě orámované hrdlo. Mláďata zůstávají na hnízdě 11-14 dní, vyletují v červnu, ale rodina zůstává pohromadě až do srpna, kdy mláďata pelichají a získávají opeření dospělých. Na podzim se rodiny spojují do větších skupin.

Poznámka:
Zpěv je nenápadné žvatlání s vábivými motivy "ciks" nebo "citt", ozývá se i za letu.
Je-li ohrožen, brání se klováním, může v zobáku vyvinou tlak 45 kg a bez námahy kousne až na kost.

dlask tlustozobý

ZDROJ: ptacisvet.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist