Čtvrtek, 28. března 2024

V areálu Třineckých železáren najdete kromě hutních zařízení i osm druhů vodních ptáků

V areálu Třineckých železáren najdete kromě hutních zařízení i osm druhů vodních ptáků

Areál Třineckých železáren je dlouhá léta domovem nejen hutní výroby, ale také řady živočišných druhů. Jak prokázalo letošní lednové sčítání vodních ptáků, v areálu se vyskytuje například více než 150 kusů vodního ptactva osmi různých živočišných druhů. Tento výsledek jen potvrzuje trvale se zlepšující stav životního prostředí v okolí třinecké hutě, což je jedním z prvořadých cílů akciové společnosti.

Výskyt vodního ptactva zmapovali v uplynulých dnech zástupci Slezské ornitologické společnosti a mysliveckého sdružení v doprovodu vodohospodáře Třineckých železáren, a to v rámci každoroční mezinárodní akce sčítání vodních ptáků.

"V sedmikilometrovém úseku řeky Olše protékající areálem Třineckých železáren bylo letos napočítáno 118 jedinců kachny divoké, 14 jedinců kormorána velkého, 14 jedinců morčáka velkého, a 10 jedinců volavky popelavé. Z dalších druhů vodních ptáků se zde ještě vyskytuje racek bouřní, racek chechtavý, skorec vodní a potápka malá," uvádí Ing. Radim Klimša, vodohospodář Třineckých železáren s tím, že z pohledu ornitologů je příznivou zprávou za poslední roky již stabilní výskyt morčáka velkého, jehož nejvýznamnější hnízdiště v celé České republice jsou právě na řece Olši a Odře.

"Výsledky sčítání opět potvrdily, že řeka Olše v areálu naší společnosti je významným zimovištěm vodních ptáků, což jen dokládá neustále se zlepšující stav životního prostředí v okolí hutě,"dodává Klimša.

Akce sčítání vodního ptactva je součástí mezinárodního sčítání vodních ptáků, které je koordinováno celosvětovou organizací Wetlands International se sídlem v Nizozemí a které probíhá již od roku 1967.V současné době je mezinárodní sčítání vodních ptáků organizováno ve více než 100 státech 5 kontinentů. Cílem těchto aktivit je monitoring početnosti vodních ptáků a jejich změn. Získané údaje jsou využity pro odhad velikosti populací, identifikaci druhů a populací s výraznými změnami početnosti, k vytipování mezinárodně významných lokalit vodního ptactva a k zlepšení jejich ochrany.

Sčítání probíhá na tekoucích i stojatých vodách, včetně průmyslových nádrží.V České republice, stejně jako v ostatních evropských státech, probíhá toto sčítání v polovině ledna a to již na více než 600 lokalitách. V této době se vodní ptáci shlukují ve velkých počtech s minimálními přelety, lze je tedy sčítat s větší přesností než například v době hnízdění.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí skupiny Třinecké železárny - Moravia Steel
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 724 643 300
e-mail: Lucie.Drahosova@trz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů