Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pěnice malá bude vypuštěna zpět do přírody

Pěnice malá bude vypuštěna zpět do přírody

Pěnice malá se stala nejvzácnějším ptákem zjištěným v České republice v roce 2013. V listopadu se objevila u Hradeckého rybníka v Tovačově. Po několika dnech byla odchycena a zimu přečkala v péči odborníků. Nyní je připravena k vypuštění zpět do přírody.

Výskyt pěnice malé (Sylvia nana) v ČR se stal velkým překvapením nejen pro naše ornitology, ale i pro pozorovatele ptáků v celé Evropě. V loňském roce byla zjištěna pouze jedna ve Španělsku a druhá u nás na střední Moravě. Pěnice malé hnízdí ve Střední Asii, od Kaspického moře přes Írán, na jihu Mongolska až po severozápadní Čínu a na zimu táhnou do Indie, na Arabský poloostrov a do severovýchodní Afriky. Do Evropy se velmi vzácně zatoulávají mladí nezkušení ptáci v době podzimního tahu.

Jde o jednu z nejmenších pěnic na světě, měří pouze 11 až 12 cm. Je podobná naší pěnici pokřovní, ale na rozdíl od ní je světle hnědá a má rezavý ocas s bílými krajními rýdovacími pery. Je velmi čilá a obvykle na sebe upozorní pocukáváním rezavým ocáskem, čímž připomíná chování našeho rehka domácího. Video první pěnice malé v ČR si můžete prohléhnout na videokanále Moravského ornitologického spolku:

Video Adolf Goebel: http://youtu.be/PoP52yMjsoY
Video Jarmila Kačírková: http://youtu.be/jdPageZO7Hc

Prvním člověkem, který ji České republice pozoroval je zkušený ornitolog a cestovatel Lubomír Doupal z Olomouce. Dne 16. listopadu 2013 ji objevil v keřích u Hradeckého rybníka v Tovačově.

Po několika dnech ji odchytili pracovníci Ornitologické stanice Muzea Komenského v Přerově, kteří ji umístili do záchranné stanice. Vzhledem k tomu, že je pěnice malá teplomilný hmyzožravec, tak byla na zimu převezena do ZOO Plzeň, kde mají velké zkušenosti s chovem drobných hmyzožravých pěvců.

Díky odchytu a několika měsíční péči odborníků na chov exotických ptáků v ZOO Plzeň přežila zimu a je připravena k vypuštění zpět do volné přírody. K jejímu vypuštění by mělo dojít v pátek 18. dubna u Hradeckého rybníka v Tovačově. Na cestu dostane drobný hliníkový kroužek pro případ, že bude někde opět někde odchycena.

malá

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů