Pátek, 29. března 2024

Příběh plastů - výrobky pro dům a zahradu z recyklovaného plastu

Co se děje s vytříděným odpadem?

Příběh plastů - výrobky pro dům a zahradu z recyklovaného plastu

Recyklace má smysl. Společnost Transform Lázně Bohdaneč, člen České asociace odpadového hospodářství, originálním způsobem zpracovává plastové obaly a nejrůznější plasty z domácnosti. Vyrábí z nich materiály pro stavbu a výrobky pro dům nebo zahradu, např. terasové desky, plotovky či zatravňovací dlažbu.

,,Společnost Transform Lázně Bohdaneč odebírá vytříděný plastový odpad z mnoha měst nejen v okolí Pardubic. Důkladně ho dotřídí a dále zpracuje na materiál zvaný Traplast. Z toho potom vyrábí produkty, které vyžívá řada českých domácností i firem a jejichž velká část putuje také za hranice. Podnikání české firmy Transform Lázně Bohdaneč stojí na dobrém nápadu a dokazuje, že recyklace je ekonomicky racionální způsob, jak s odpady nakládat," říká Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství.

Zájemci o ekologické produkty si mohou pořídit řadu kvalitních a praktických výrobků, například plastovou zatravňovací dlažbu, zahradní chodníky a obrubníky, plotovky, plotové sloupky, prkna, přepravní palety, kabelové a odvodňovací žlaby, protihlukové stěny či plastové desky pro stavebnictví a zemědělství. Největší předností těchto výrobků je jejich mimořádná odolnost proti povětrnostním vlivům a výborné mechanické vlastnosti. Z tohoto důvodu uplatnila společnost své desky z recyklovaného plastu také u stavebních firem, jakožto protihlukové zábrany u silnic a dálnic.

Společnost Transform Lázně Bohdaneč se zaměřuje na zpracování plastového odpadu z komunálního odpadu. Sem patří jak polyetylenové sáčky, tašky a pytle, běžné plastové obaly (kelímky od jogurtů, lahve od saponátů a kosmetických přípravků) a dále pak plastové výrobky, které již v domácnostech dosloužily (různé polyetylenové rohože, plastové koupelnové sety, hračky apod.). Na tomto příkladu je zřejmé, že i složky komunálního odpadu je za stávajících podmínek a výše poplatků racionální dále zpracovávat a recyklovat. Komunální odpad má cenu dále upravovat a zpracovávat.

Obrázková galerie

Níže je k dispozici obrázková galerie, která ukazuje cestu plastu z komunálního odpadu a také finální výrobky pro každodenní použití:

Obr. č. 1 a 2 - Transform Lázně Bohdaneč zpracovává směs plastů z komunálního odpadu.

Obr. č. 3 - Plastový odpad je před zpracováním pečlivě dotříděn.

Obr. č. 4 - Výchozí surovina pro výrobu Traplastu

Obr. č. 5 - Plastové láhve firma nezpracovává. Po vytřídění zajistí jejich druhotné využití u specializovaných firem, které se zabývají jejich recyklací.

Obr. č. 6 - Plastový odpad se dále mechanicky a tepelně upravuje.

Obr. č. 7 - Výsledný produkt je v sypké formě granulátu skladován v k tomu určených silech, odkud je dávkován k finálnímu využití.

Obr. č. 8 - Speciálními lisy jsou následně za stanovené teploty tvarovány konečné výrobky.

Obr. č. 9 - Zde je např. přepravní paleta z recyklovaného plastu

Obr. č. 10, 11, 12 - Výrobky z recyklovaného plastu - desky, zatravňovací dlažba, zahradní nášlapné dílce, lavice apod.

ČAOH podporuje úpravy a využití odpadů

ČAOH podporuje různé způsoby racionálního nakládání s odpady včetně dalších úprav komunálních odpadů tak, abychom v odpovídající míře využili materiálový a energetický potenciál, který se v odpadech ukrývá. Jsme toho názoru, že úprava směsných komunálních odpadů a jejich složek má smysl a že je třeba ji rozvíjet, což doporučuje i Evropská únie. Další články s konkrétními příklady činností členů České ascoaice odpadového hospodářství jsou k dispozici zde:

Skleněný odpad jako izolační materiál

Lze odpad energeticky využít i jinde než ve spalovnách?

Článek je rovněž k dispozici ve formátu pdf s přímo vloženými obrázky - zde- plasty.pdf [ 652.97 kB ]

Zdroj: Ing. Petr Havelka, ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Pravidelné zasílání novinek z webu ČAOH získáte po vložení vaší emailové adresy na titulní straně webu v sekci "Novinky emailem"

Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství Česká asociace odpadového hospodářství

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů