Úterý, 19. března 2024

Výstava v Plzni ukazuje designové výrobky z recyklovaného plastu

 Výstava v Plzni ukazuje designové výrobky z recyklovaného plastu

Designové předměty, boty, stroje, umělecké objekty i multimediální instalace vyrobené z recyklovaného plastu představuje ode dneška ojedinělá výstava v plzeňském DEPO2015. Expozice "Má plast" zahrnuje díla 15 zahraničních i českých designérů a umělců, zaměřená na téma recyklace plastu. Mnohé exponáty uvidí české publikum poprvé, řekl dnes ČTK autor námětu a kurátor výstavy Jiří Sulženko.

"Plast je všude. Poletuje ve vzduchu, válí se na zemi a především plave ve všech mořích. Plastového odpadu je tolik, že se dostal i do těla živočichů na dně Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi," poznamenal. Výstava nabízí práce umělců a designérů, kteří se snaží na problém upozornit a navrhnout tvůrčí řešení. "Ukazujeme výběr těch nejzajímavějších zodpovědných a kreativních, vtipných i vážných, fungujících i teprve se rodících nápadů, uměleckých vyjádření a designových řešení," popsal Sulženko.

K unikátním exponátům patří například židle Sea Chair od anglického Studia Swine. Židle byla vyrobená na moři na rybářské lodi z plastu vyloveného z vodym. Oceánský plas a pytlácké sítě použil pro svou botu londýnský designer Alexander Taylor. Světově uznávaná umělkyně Veronika Richterová přivezla tři velké lustry vyrobené z PET lahví. Berlínský kolektiv Plastique Fantastique pro výstavu vytvořil čtyři obří nafukovací tubusy, které opticky i pocitově zmenšují prostory depa podobně, jako rostoucí objem plastového odpadu ubírá životní prostor na Zemi.

Místní tvůrce zastupuje sochař Benedikt Tolar, který připravil sérii grilovaných a deformovaných odpadkových košů, pestrobarevnou hernu pro děti z plastových kontejnerů a formule z barevných popelnic. Student Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni Vít Trunec s kolektivem představují "plastovou" variaci české hymny. Tvůrci využili toho, že krokové motory 3D tiskárny při různých rychlostech vyluzují určitý tón. Hymnu tak převedli do jazyka tiskárny a lidé uslyší a také uvidí, jak vypadá hymna v pojetí 3D tiskárny.

Hlavním smyslem expozice je podle Sulženka snaha přitáhnout pozornost k tématu lokální recyklace a omezení spotřeby plastu. "Chceme dát lidem možnost vlastnoručně recyklovat a vymýšlet zajímavý design. Ukazujeme proto nejen přístup designérů a umělců, ale vyzýváme návštěvníky, aby přinesli svůj plastový odpad a přetavili ho do nových výrobků," dodal.

Výstava bude otevřena do 28. února 2017. Od 27. do 31. října se část výstavy představí i na pražské přehlídce Designblok.

Lada Pešková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů