Úterý, 19. března 2024

Hlušina z dolu Rožná by mohla sloužit jako materiál na stavbách

Hlušina z dolu Rožná by mohla sloužit jako materiál na stavbách

Hlušina z uranového dolu Rožná na Žďársku by mohla sloužit jako stavební kamenivo, pokud vyhoví radiační kontrole. Aktivní těžba uranu letos končí, následovat budou práce spojené se zavíráním dolu. Materiál z haldy, jehož je přes 1,2 milionu tun, měl být podle původních plánů uložen do odkaliště. Nyní státní podnik Diamo zvažuje jeho využití také na stavbách. Kraji Vysočina tento záměr nevadí, řekl novinářům radní Martin Hyský (ČSSD) po dnešním jednání krajské rady.

Rožná je posledním fungujícím uranovým dolem nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, v provozu je skoro šest desetiletí.

Oznámení o záměru týkajícím se sanace a rekultivace areálu R1 poslalo kraji ministerstvo životního prostředí kvůli řízení o posuzování vlivu akce na životní prostředí (EIA). Hyský uvedl, že o tom mluvil se starosty obou dotčených obcí, Rožné a Dolní Rožínky. "Rady obou obcí vyjádřily s tímto záměrem souhlas s tím, že nepožadují velkou EIU, my jsme se de facto k tomuto připojili," řekl. Kraj tedy rovněž nepožaduje další posuzování vlivu tohoto záměru na okolní prostředí.

Podle podkladů, které dnes projednala krajská rada, vydalo ministerstvo k záměru sanace a rekultivace odkališť u Dolní Rožínky a Rožné souhlasné stanovisko EIA už v roce 1999. Nyní projednává možnou změnu využití zeminy z odvalu jámy R1, převážně hlušiny, jíž je tam uloženo 1,229 milionu tun. Diamo by ji chtělo postupně těžit a zpracovávat spolu s materiálem z objektů v těžebním areálu, které budou demolovány.

Materiál by měl být drcen a podroben radiační kontrole. Pokud by jeho kontaminace převýšila povolené hodnoty, použil by ho podnik při sanaci odkaliště. Jinak by sloužil jako tříděné stavební kamenivo, jehož by mohlo být ročně vyrobeno 140.000 tun. Drticí linky by byly v provozu 165 dní v roce při pětihodinovém denním provozu. Na regionálních silnicích by kvůli tomu v těchto dnech přibylo 45 jízd nákladních aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů