Čtvrtek, 28. března 2024

Češi odevzdali k recyklaci 726 tun použitých úsporných zářivek

Do sběrného místa s nimi ujdou maximálně 617 metrů...

Češi odevzdali k recyklaci 726 tun použitých úsporných zářivek

  • V českých domácnostech je instalováno 66,5 milionu světelných zdrojů.
  • K recyklaci loni Češi odevzdali 726 tun zářivek a jiných zdrojů světla obsahujícíchzhruba25 kilogramů toxické rtuti. Ta by teoreticky mohla ve volné přírodě znečistit vodu v objemu dvou slapských přehrad.
  • Lidé jsou ochotni s vysloužilou zářivkou ujít do sběrného místa maximálně 617 metrů. Třetinuvyřazených úsporek lidé vyhodili do směsného odpadu.


úspornéTuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 726 tun světelných zdrojů. ,,To představuje téměřpět milionů kompaktních a lineárních zářivek, výbojek a LED světelných zdrojů," bilancuje loňské výsledkysběru Zuzana Adamcová, zástupkyněkolektivního systému EKOLAMP. Ten zajišťuje zpětný odběr a zpracování osvětlovacích zařízení.

V českých domácnostech je instalováno celkem 66,5 milionu světelných zdrojů. ,,Podíl úsporných zdrojů(46 %) stabilně roste,oproti předchozímu roku o 2 procentní body. V segmentu úsporných zdrojů převládají kompaktní zářivky (31 %) a následují LED žárovky," dodává Zuzana Adamcová.

V 726 tunách světelných zdrojů, které v loňském roce odevzdali Češi k recyklaci, je obsaženo zhruba25 kilogramů toxické rtuti. Ta je uvnitř světelného zdroje neškodná a pro svícení nutná, ale právě rtuť jetřeba ekologicky zpracovat. ,,Tak velkémnožství rtuti by teoreticky mohlo ve volné přírodě znečistit vodu v objemu téměř dvou slapských přehrad či 79 Máchových jezer," dodává Zuzana Adamcová.

Češi třídí, ale nechtějí chodit daleko: ujdou maximálně 617 metrů

O umístění sběrnéhomísta mají povědomí dvě třetiny Čechů. Ideálně by Češi sběrné místo chtěli mít do 617 metrů od domova. ,,Pokud je sběrné místo vzdálenější, obvykle zářivky skončí v popelnici," dodává Zuzana Adamcová. Z jednotlivých míst zpětného odběru je nejčastěji využíván sběrný dvůr.

Nicméně i tak se daří Čechům dosahovat nadstandardní míry recyklace: ,,Již nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které se Česká republika teprve chystá zavést," dodává Zuzana Adamcová.

Počet sběrných míst stále roste

V Česku je nyní k dispozici přes 4400 sběrných míst. ,,Vysloužilé zářivky lze odevzdat ve sběrných dvorech, v obchodech s elektrem či u prodejců světelných zdrojů. Malé sběrné nádoby jsou také velmi často rozmístěny v supermarketech či nákupních centrech, na obecních a městských úřadech," shrnuje Zuzana Adamcová. Nejbližší sběrné místo je možné dohledat na www.ekolamp.cz.

Spotřebitelé mohou nově zjistit nejbližší sběrné místo také pomocí aplikace ,,Kam s ní?", kterou si mohou zdarma stáhnout do mobilního telefonu nebo tabletu.Kromě mapy sběrných míst aplikace navíc obsahuje popis jednotlivých druhů světelných zdrojů a kvíz na procvičení znalostí. Aplikace je dostupná pro zařízení s operačním systémem Android a iOS.

infografika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů