Čtvrtek, 28. března 2024

Vysoké Mýto rozšířilo systém sběru tříděného odpadu přímo u domů

Vysoké Mýto rozšířilo systém sběru tříděného odpadu přímo u domů

Vysoké Mýto rozšířilo systém sběru tříděného odpadu přímo u domů. V loňském pilotním projektu si nádoby na papír a plast vyzvedla stovka domácností ve třech lokalitách, množství surovin k recyklaci se v nich výrazně zvýšilo. Zároveň se méně často vyvážely popelnice se směsným odpadem. Letos proto radnice přidala dalších zatím 35 nádob, uvedla vedoucí Technických služeb Vysoké Mýto Ivana Pokorná.

V domácnostech vybavených sběrnými nádobami se na osobu ročně vytřídilo 23,7 kilogramu papíru a 21,6 kilogramu plastů. Na ostatní občany města připadlo vloni 13,3 kilogramu papíru a 10,9 kilogramu plastů.

"Z výsledků jednoznačně vyplývá, že pokud mají lidé nádoby u sebe doma a směsný komunální odpad se vyváží jednou za 14 dní, mnohem více se třídí," uvedla Pokorná.

Nový systém má podle ní i ekonomické výhody. Na pilotní projekt si Technické služby pořídily svozové auto, které dva dny v týdnu sváží bioodpady a zbylé dny sklo,papír a plasty. Ušetřilo se tak za dříve smluvně objednávaný odvoz bioodpadu a přibyly tržby za vytříděné suroviny. Úspory přineslo i méně časté vysypávání klasických popelnic.

Vysoké Mýto vloni získalo ocenění Odpadový Oscar za nejnižší produkci směsného odpadu v Pardubickém kraji v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Cestou slev za vytříděný odpad označovaný specifickým čárovým kódem domácnosti, jaké praktikují například města Letohrad, Ústí nad Orlicí nebo Moravská Třebová, se Mýto vydat nechce. Podle Pokorné je systém složitý, pro obyvatele nákladný a výsledný efekt malý.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů