Úterý, 19. března 2024

Na Vyškovsku začali třídit i použitý olej, vybralo se ho 720 kg

Na Vyškovsku začali třídit i použitý olej, vybralo se ho 720 kg

Lidé ve 44 obcích na Vyškovsku začali třídit i použitý fritovací olej. Pro tento účel je rozmístěno 122 nádob. Při prvním svozu odpadová firma odvezla přes 720 kilogramů použitého oleje. ČTK to dnes řekla Barbora Szilvayová z firmy Eko-PF, která projekt zajišťuje.

Vysmažené oleje a tuky by se neměly vlévat do toalet a dřezů domácností, hrozí totiž, že se odpady časem zanesou. To se podle Szilvayové nejčastěji děje v přečerpávacích jímkách a nádržích. "Třídění tohoto odpadu je ekologickou činností, která minimalizuje problémy vzniklé při čištění kanalizací a čističek odpadních vod," uvedla Szilvayová.
Firma prostřednictvím společnosti Respono, která v lokalitě odpady sváží, obce na Vyškovsku oslovila loni koncem léta. Pro umístění nádob na třídění se jich vyslovilo 44. Celkem 122 nádob firma do obcí zavezla v říjnu a listopadu, deset jich putovalo přímo do Vyškova. Poprvé se sváželo v lednu.
"Použitého oleje bylo průměrně 18 kilogramů na jednu obec, přičemž někde při svozu nebylo vůbec nic a někde, například v Nesovicích, kde jsou zatím nejšikovnější, bylo celkově 81 kilogramů," řekla Szilvayová.
Olej se dále zpracovává, separují se tři složky. První část se používá na výrobu metylesteru, který se přidává do nafty jako biopalivo. Další části se pak používají například v chemickém a gumárenském průmyslu nebo v kosmetickém průmyslu.
Firma v tomto projektu působí celostátně. Nádoby má v podstatě v každém kraji ve větším či menším zastoupení. Nejvíce jich je v Jihočeském kraji, poté v Pardubickém, následuje Jihomoravský kraj. Na jihu Moravy projekt fungujeme například i v Moravském Krumlově, Břeclavi, v Židlochovicích u Brna, v Modřicích u Brna, v Podolí na Brněnsku nebo v části Znojemska.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů