Čtvrtek, 28. března 2024

Brabec: Možnost kontroly komínů splňuje preventivní funkci

Brabec: Možnost kontroly komínů splňuje preventivní funkci
Novela zákona o ochraně ovzduší, podle které mohou úředníci vstupovat do domů a kontrolovat komíny, plní svou preventivní funkci. Až na výjimky stačí poslat písemné upozornění, že by lidé mohli mít problém, následně přijmou nápravu. ČTK to dnes sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Novela je platná od začátku letošního roku.
"Ukázalo se, že naše novela zafungovala i jako výstražný signál," uvedl ministr.
Prakticky podle ministra úředníci osobně komíny kontrolovat nemusí, protože se znečišťovatelé po připomínce z úřadu polepší. "Zkušenosti s kontrolami spalovacích stacionárních zdrojů ze strany obcí s rozšířenou působností ukazují, že až na výjimky stačí poslat pouze písemné upozornění, ve kterém jsou lidé upozorněni na to, že vzniklo důvodné podezření na porušení zákona o ochraně ovzduší. A proto jsou mimo jiné požádáni o předložení dokladu o provedení kontroly technického stavu a provozu zdroje, který je vystaven proškoleným technikem," dodal ministr.
Ovzduší se tak podle něj zlepšuje. "Dochází ke zlepšení stavu u už dříve známých obecních notorických čmoudilů," uzavřel Brabec.
Obecní úřady nejdříve takové domácnosti písemně upozorňují a dávají jim lhůtu k nápravě. Pokud se stížnost do roka bude opakovat, je kontrolor oprávněn vstoupit do bytu a zkontrolovat dodržování povinností, vlastník nebo uživatel bytu ho musí pustit ke zdroji a k palivům. Pokud je zjištěno pochybení, hrozí mu pokuta až 50.000 korun.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů