Středa, 24. dubna 2024

Inspekce prověří, kdo neplatí na likvidaci solárů

Inspekce prověří, kdo neplatí na likvidaci solárů

Na českých polích, zahradách nebo střechách je přes dvaadvacet tisíc solárních elektráren, jejichž základ tvoří fotovoltaické panely uvedené na trh před rokem 2013. A právě na jejich majitele se zaměří Česká inspekce životního prostředí.

"Primárně budeme sledovat větší provozovatele, nechceme zbytečně otravovat lidi, kteří mají na domě jeden či dva panely. Zároveň ale nechceme ukolébat ani je, budou tedy i namátkové kontroly," řekl HN šéf inspekce Jan Slanec.

Jde o to, že do loňského července všechny tyto elektrárny - velké i malé - měly povinnost se zaregistrovat a zaplatit speciální recyklační poplatek. Z vybraných peněz se bude za pár let financovat likvidace panelů, až jim skončí životnost.

Jenže zdaleka ne každý se už do systému, který pod dohledem ministerstva životního prostředí spravuje několik firem, přihlásil.

"Pořád se ozývají lidé a hlásí se. Je spousta takových, kteří mají jen malou domácí elektrárnu a kteří o tom pořád nevědí," potvrdila Dobroslava Nahodilová z břeclavské společnosti OFO - recycling, která je jedním z jedenácti tuzemských podniků, jež mají povolení takzvaný kolektivní systém provozovat.

Až stovky tisíc

Ten, kdo se dnes rozhodne postavit si fotovoltaiku třeba na svůj dům, už má recyklaci rozpuštěnou v ceně nového zařízení. U těch starších se to ale vybírá zpětně - cena je 8,50 koruny za každý kilogram. Zatímco u panelů na střeše rodinného domku jde o stokorunové částky, v případě solárních parků se částky snadno vyšplhají do milionů.

"Záleží na dohodě s námi nebo jiným správcem kolektivního systému. Buď se to dá zaplatit najednou, nebo to lze rozložit do splátek na pět let," dodala Nahodilová.

Speciální fondy mají ze zákona povinnost peníze zhodnocovat, každý majitel elektrárny, který se u nich registruje, dostane jakýsi svůj virtuální účet. Nakládání s penězi kontroluje ministerstvo.

Všechny ne

Tam, kde inspektoři zjistí, že elektrárna není zaregistrovaná, mohou podle zákona udělit až 50 milionů korun pokutu. To se ale asi moc dít nebude.

"U případných správních řízení a sankcí budeme přihlížet ke snaze zjednat nápravu, ke spolupráci, také k míře ohrožení životního prostředí. Dá se předpokládat, že případné pokuty budou v nižších řádech," vysvětlila mluvčí inspekce Simona Cigánková.

Kolik kontrol letos proběhne, nechtěla ona ani její nadřízený Jan Slanec říct. Prý to budou desítky, maximálně nízké stovky akcí. Pár už jich dokonce proběhlo i loni.

Prověřit všechny, kdo mají v Česku solární elektrárnu, se ale inspektorům zřejmě nikdy nepodaří - všech dvaadvacet tisíc subjektů by podle Slancových propočtů úřad prověřoval deset let.

22 tisíc
provozovatelů solárních elektráren by celkem měla inspekce prověřit. Jde jak o velké fotovoltaické parky, tak o majitele malých elektráren na střechách rodinných domů.

AUTOR: Luboš Kreč

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů