Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ neovládne decentrální energetiku, navzdory miliardovým investicím. Tvrdí to analytik Šnobr

ČEZ neovládne decentrální energetiku, navzdory miliardovým investicím. Tvrdí to analytik Šnobr

Do fotovoltaiky letos vstupují všechny hlavní energetické společnosti působící v Česku (ČEZ, PRE, E.On a RWE). Podle šéfa ČEZu Beneše bude největší energetická společnost investovat miliardy do rozvoje decentrální energetiky.

NexPower

,,ČEZ však tento segment energetiky neovládne", prohlásil to včera analytik společnosti J&T Michal Šnobr v pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) České televize.

OZE jako největší fenomén budoucí energetiky

Daniel Beneš, generální ředitel společnosti ČEZ, je přesvědčen, že budoucnost energetiky je v decentralizaci.

,,Je jasné, že budoucnost energetiky je v decentralizaci. Právě fotovoltaické elektrárny v kombinaci s akumulací se stanou nedílnou části budoucí energetiky. My jako velcí hráči se tomuto trendu budeme muset přizpůsobit," prohlásil Beneš v pořadu OVM.

Podle Beneše se strategie ČEZu již přizpůsobila decentralizaci energetiky. ČEZ proto bude nabízet fotovoltaické elektrárny na klíč konečným zákazníkům. ,,Pokud chceme dále firmu dobře rozvíjet, musíme považovat decentralizaci energetiky jako příležitost," dodal Beneš.

Šéf ČEZu si dělá naděje, že si jeho společnost ,,urve" značný kus trhu s decentrální energetikou. Opačného názoru je však analytik J&T Šnobr, který tvrdí, že v důsledku energetické revoluce dojde k poklesu významu velkých energetických společností.

,,Decentrální energetika bude představovat velkou část trhu, o který se velcí hráči poperou. Nicméně, jsem více skeptický o významu velkých energetických firem v budoucnosti. V okamžiku pokračování energetické revoluce, až solární panely a baterie dále zlevní, pak instalace malých zdrojů budou spíše řešit malé lokální firmy," prohlásil Šnobr.

Bez sítě to asi nepůjde

Šnobr připouští, že v budoucnosti bude přibývat zákazníků, kteří si budou instalovat malé střešní fotovoltaické eleketrárny nebo plynové mikrokogenerace. Nicméně tito zákazníci budou muset zůstat připojeni na síť. Částečně budou muset tito spotřebitele odebírat částečně elektřinu odebírat od velkých hráčů.

Samozřejmě budou existovat výjimky ve formě ostrovních elektráren. ,,Jsem přesvědčen o tom, že připojení k distribuční soustavě zůstane nadále velmi důležité. Ale pro ČEZ přijde doba, kdy bude muset velmi významně investovat do distribučních sítí, protože budoucnost energetiky bude vypadat zcela jinak v průběhu následujících deseti let," řekl Šnobr.

Výrazné změny distribuční sítě připouští i ředitel ČEZu Beneš. ,,V budoucnosti bude muset být síť mnohem více flexibilnější. A bude to o toku energie tam a zpátky. Nebude to již o toku od velkých zdrojů ke spotřebiteli," řekl Beneš.

Beneš také zdůrazňuje nutnost připojení do sítě. Většina tzv. ,,prosumerů" (tzv. samovýrobců energie) bude potřebovat do sítě buď přebytky vyrobené elektřiny dodávat nebo ze sítě elektřinu odebírat v době, kdy jim vlastní zdroje nebudou fungovat nebo budou mít větší spotřebu elektřiny.

Největší potenciál má fotovoltaika a biomasa

Podle Beneše má v České republice v rámci obnovitelných zdrojů energie (OZE) největší potenciál biomasa a také fotovoltaika na střechách domů a firem. ,,V roce 2030 má být výroba elektřiny z OZE na dvojnásobné úrovni oproti současnosti. A měla by to být až třetina energetického mixu," dodal Beneš.

,,Budoucnost je rozhodně v decentrálních řešeních. Chceme občanům nabízet řešení ,,na klíč"- dodávku, financování a servis fotovoltaických elektráren pro domácnosti, včetně instalace a údržby. Do roku 2030 budeme do tohoto segmentu investovat řádově jednotky až desítky miliard," zdůraznil Beneš.

Celou debatu mezi šéfem ČEZu Benešem a analytikem Šnobrem si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Zdroj: SolarniNovinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů